Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır milletvekili Gültan Kışanak "Kadın mücadelesi ve özgürlüğünü ülkenin demokrasi ve barış mücadelesinden ayrı düşünmediklerini" söyledi.
Kışanak DTP kadın kurultayında ülkenin genel demokratikleşme süreci ve barış yönünde mesajlar verdiklerini, bu bağlamda Abdullah Öcalan'ın da görüşlerinin önemli olduğunu, dikkate alınması gerektiğini, barışla ilgili çalışmalarda bir aktör olarak görülmesi gerektiğini belirttiklerini aktardı.
"Bu çatışma sürecinden en çok kadınlar etkileniyor. Kadınlar feminist bir yaklaşımla milliyetçiliğe, militarizme, şiddete ilkesel olarak karşı koyan bir konum almaları nedeniyle daha güçlü bir barış mücadelesi yürütüyorlar."
Geçen hafta sonu düzenlenen DTP kadın kurultayı yaygın medyada "DTP'li kadınlar çizgiyi aştı", "DTP kongresinde 'Öcalan'a destek' açıklaması" başlıklarıyla yeraldı.
Kışanak "Medyanın her zaman olduğu gibi kadın eşitliği, kadın özgürlüğüyle çok da ilgilenmediğini, her zaman kendilerine malzeme aradıklarını düşünüyorum" dedi.
Önemli bir kurultay...
Kışanak kadın kurultaydan üç önemli sonuç çıktığını söyledi:
* Kurultaya hazırlık aşaması, kadınların siyasi bilincini yükseltme faaliyetine dönüştü
"Kadın meclisi iki aydır mahalleler, ilçeler beldeler düzeyinde halk toplantıları yaparak kurultay delegelerini belirledi, kitlesel katılımlı bir kurultay oldu. Kadın meclisinde görev alacak kadınları kadınlar seçti. Yereldeki bütün birimlerinin kadınlarla buluştuğu kadın sorunlarını gündemleştirdiği bir örgütlenme çalışmasının zeminiydi. Partimizde kadın temsili meclisteki diğer bütün partilere oranla daha yüksek. Temsiliyet düzeyindeki bu kurumsallaşmanın kadın kitleleriyle buluşmasını sağlamak gerekiyordu. Yerellerdeki kurultay çalışmaları kadının siyasal alanda aktif olması, bilinç yükseltme faaliyetine dönüştü."
* Yerel eğitimler düzenlenecek
"Yerel kadın meclisleriyle ortak olarak aile içi şiddet, berdel, kız çocukların okutulmaması gibi sorunlara karşı bölgesel düzeyde etkinlikler düzenleme kararı aldık."
Siyaset Akademisi
"Şu anda ciddi bi temsiliyet düzeyine ulaşan DTP kadın mücadelesinin kalıcı hale gelmesi ve süreklilik kazanması için Kadın Demokratik Siyaset Akademisi kurulması önerisinde bulunduk. Kurultayımızın temel sloganı olan 'Özgürlüğümüzün teminatı örgütlülüğümüzdür'e uygun olarak kitlesel yapıyı daha örgütlü yapıya dönüştürme kararı alındı. Bunun için üye kampanyası başlatmaya karar verdik.
"Kurultayda Kadın Meclisi sözcüsü Türkan Yüksel de konuşmasında Türkiye'de son yıllarda kadınların siyasette temsil alanında önemli adımlar attıklarını, Kürt kadınların da bu süreçte önemli rol oynadıklarını söyledi."
"Kadına yönelik her ayrımcılığın önlenmesi konusunda yasalar önünde eşit olmanın yetmediği fiili ve gerçek anlamda eşitliğin sağlanması için örgütlü mücadelenin yükseltilmesi gerektiği, yasalarda pozitif ayrımcılığın yeralması için DTP kadın meclisinin aktif bir rol alacağı vurgulandı." (NZ/GG)