Kürt sorununun çözümü için hazırladıkları "Barış Deklarasyonu"nu açıklayan Demokratik Toplum Partili (DTP) kadın milletvekilleri, belediye başkanları, belediye ve il meclis üyeleri, çözüm için Abdullah Öcalan ve PKK'nin muhatap alınmasını, operasyonların durdurulmasını ve yeni anayasa istediler.
Ankara'daki parti genel merkezi önünde yapılan açıklamayı okuyan Van Milletvekili Fatma Kurtulan, "Çözüm için başlatılan tartışma sürecini önemli bulduklarını" belirtti. "Bu süreçten çıkacak perspektifin gerçekçi olması gerektiğini" söyledi.
Devlet güven ortamını yaratmalı
"Devlet kurumlarının kendi aralarında istişare ederek oluşturacakları bir yol haritasının, Türkiye'yi barışa ve demokrasiye götüreceğini inanmak saflığın da ötesinde bir gaflet olacaktır. Bu eksende çözüm sürecine girmek için öncelikle güven ortamının yaratılması gerekmektedir."
Kurtulan, "Bu konuda herkese sorumluk düşmekle birlikte, başta AKP hükümeti ve devlet yetkilileri güven geliştirici bir söylem ve üslup geliştirmeli, pratik adımlar atmalıdır" diye konuştu.
"PKK'nin eylemsizlik kararına rağmen, askeri operasyonların devam ettiğini" belirten Kurtulan, "sivil halka ve Kürtlerin demokratik kurumlarına yönelik baskıların sürdüğünü" kaydetti.
"Her gün cenazeler kaldırılmakta. Sivil halka yönelik faili meçhul cinayetler de yeniden başlamış, son bir ay içerisinde halkta tedirginlik yaratan bir çok olay yaşandı. DTP'ye ve Kürtlerin demokratik kurumlarına yönelik baskı ve tutuklamaların sürüyor.Son olarak Günlük Gazetesine bir aylık kapatma cezası verildi."
"Açılım 'terörü bitirme' oldu"
Öcalan'ın hazırladığı yol haritasının kamuoyuna ulaşmasının engellendiğini ifade eden Kurtulan, hükümetin dilinin değiştiğine dikkat çekti:
"Kürt açılımı yerine, 'terörü bitirme' söylemi kullanılmaya başlanmıştır. Bütün bu sıraladığımız gelişmeler, hükümetin ciddi bir samimiyet sınavı ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir."
"Savaşın en ağır bedelini kadınların ödediğini vurgulayan" DTP Van Milletvekili, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Doğru temellere dayanacak bir çözümün barışı sağlayacağını derinden hissetmekteyiz, bu neden ile sağlıklı çözümü engelleyen her türlü durumu barışa engel göreceğiz ve barış mücadelemizi buna göre vereceğiz. Barış nasıl gerçekleşir? Barışın doğasındaki birbirinin varlığını kabule ve karşıdakinin haklarına duyulan saygı ile. Bu temelde biz kadın seçilmişler olarak eşitlik ve özgürlüğe dayalı barışı gerçekleştirmek, halkımızın bize yüklediği sorumluluğu ve umudu onurlu bir çözüm gücüne kavuşturmak için bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi halkımızla paylaşmak istiyoruz."(BÇ)