Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Demokratik Toplum Partisi (DTP) heyetiyle görüşmesi başladı.
Görüşme Erdoğan'ın Meclis'teki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanlığı ofisinde gerçekleşiyor. AKP Erdoğan'ın görüşmeye başbakan olarak değil, AKP Genel Başklanı olarak katıldığını duyurmuştu.
DTP'nin TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Erdoğan'la görüşmeye girmeden önce, toplantıda proje konuşulmayacağını, toplantıdan "Kürt sorununa çözüm" çıkmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi; "Görüşmenin kendisi değerli. İyi niyetimizi ortaya koymak, 'olumlu geçti' dememiz için yeterli" dedi.
Demirtaş, NTV'de katıldığı canlı yayında, Erdoğan'ın ve DTP'li milletvekillerinin geçen zamanda sert açıklamaları olduğunu, ama siyasetçilerin yükümlülüğünün Kürt sorunu gibi bir konuyu konuşmak olduğunu da vurguladı.
Erdoğan'ın DTP'yi itham eden açıklamaları ve görüşmeme ısrarını kast ederek "Bir psikolojik direnç, 'Devlet ve siyasal muhataplar konuşamıyorsa, yol alınamıyor' psikolojisi oluşmuştu. Bugün bu nokta aşılmış olacak. Bu yüzden sembolik anlamı yüksek" diyen Demirtaş, "Başbakan DTP'nin ne dediğini neyi savunduğunu biliyor. Bunu bir diyalog, tartışma ve Türkiye içinde müzakere süreci olarak görmek gerek, pazarlık süreci olarak değil. Görüşmede 'olmasa olmazlar' olmamalı. 'İlle de şu konular konuşulacak, çözüme kavuşacak' diye bir beklentiyle toplantıya girmek tıkayıcı olur" diye konuştu.
"Atmosfer önemli"
Demirtaş, hükümetin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın eşgüdümünde yürüttüğü "Kürt açılımı" süreciyle ilgili de "Yakalanan atmosferin son derece pozitif olduğunu düşünüyoruz. Bakan'ın usule yönteme dair önerileri bizce de önemli. Yöntemi, usulü saptamazsanız, esasla ilgili süreç içinden çıkılmaz hale gelir. Görüş almalar faydalı, gerekli" dedi.
"DTP dışarıda tutulacak parti değil"
"DTP 'Ne düşünüyorsunuz' diye çağrılıp sürecin dışında tutulacak bir parti değil. Sorunu içimizde çözmezsek uluslararası müdahale ihtimali var" diyen Demirtaş, "Kürt halkı, siyasetçileri son derece samimi. Hükümet de sorunu 'Kendi vatandaşlarımla çözerim' demeli, onları bu sürece dahil ederek, muhatap alarak çözmeli. 'Görüşleri alır, bildiğimi yaparım" edası hükümete de bize de kaybettirir. Herhalde bunu anlatabiliriz başbakana" diye konuştu.
"Kürt sorunu uzmanlık alanımız"
Demirtaş "Biz sürecin bir aktörü olmak istiyoruz. DTP sorunun önemli bir aktörüdür. Kürt sorunu bizim uzmanlık alanımız. Araştırma yapan, rapor yayınlayan, söz söyleyen bir partiyiz. DTP siyasi bir irade olarak bu konunun en üst temsiliyetini yürütüyor" da dedi.
Demirtaş "Umutlu musunuz" sorusunu da "Genel atmosfere bakınca, etnik kimliği ne olursa olsun, herkes bu işin sonlandırılmasını bekliyor. Barış için ciddi talep oluştu. Halkın bu beklentilerine bakınca, elbette umutluyum. Bunu ötelemeye çalışan, baraj koymaya çalışan herkes vebalinden sorumlu olur" diye yanıtladı. (TK)