"Saldırıyı 'tezkere öncesi' diye değerlendirmiyorum. Bayram sürecinde PKK'nin ilan etmiş olduğu üç günlük bir ateşkes süreci vardı. Ama buna rağmen ordunun çatışmaları yoğunlaştırıldığı görüldü. Saldırının buna karşılık yapılmış olduğunu, misilleme yaptıklarını düşünüyorum."
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, ordunun sınır ötesi operasyon yapmasına izin veren tezkerenin süresinin uzatılmasıyla ilgili de "Tezkere ölümleri fazlalaştıracak. Devlet savaşı durdurun çağrılarına kulak vermeli. DTP'nin muhatap alınması gerek. Anayasanın değiştirilmesi, anadilinde eğitim hakkı, zemini oluşturulacak bir genel af gibi katkı sağlayacak önerilerimiz var" diyor.
Tezkere oylaması Meclis'te 8 Ekim'de yapılacak. PKK'nin Hakkari'deki Aktütün Jandarma Karakolu'na saldırısı, 3 Ekim'de gerçekleşmişti. 30 Eylül'de Diyarbakır'daki çatışmada 21 yaşındaki asker Yalçın Gürbüz ölmüş, bir asker de yaralanmıştı.
Buldan, bianet'in, son sürece dair sorularını yanıtladı.
PKK'nin oylamadan hemen önce böyle bir saldırı gerçekleştirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Saldırıyı "tezkere öncesi" diye değerlendirmiyorum.
Bayram sürecinde PKK'nin ilan etmiş olduğu üç günlük bir ateşkes süreci vardı. Ama buna rağmen ordunun çatışmaları yoğunlaştırıldığı görüldü. Saldırının buna karşılık yapılmış olduğunu, misilleme yaptıklarını düşünüyorum.
PKK'nin saldırısından sonra, milletvekillerini tezkereye hayır demeye nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz?
Dünden beri bütün manşetler 'Artık yeter bu savaşı durdurun' yazıyor. Buna kimileri 'çatışmalı ortam', 'düşük yoğunluklu savaş' dedi. Ama dünden itibaren bir savaşın varolduğu gerçeği kabul edildi. Asker aileleri de bunu söylüyor. Devletin buna kulak vermesi gerektiğini düşünüyorum. Tezkereyle bu sorun daha da şiddetlenecek. Çünkü daha çok kan akacak. İnsanların ölümüne sebep olunacak.
Kürt sorunununda devletin artık farklı yöntemler uygulama zamanının geldiğini düşünüyorum. Tezkere geçen yıl da aynı yöntemlerle çıktı; kesinlikle çözüm olmadığı ortada. Farklı yöntemlerin çözüm olduğuna inanıyorum.
Sorun diyalog, uzlaşı yoluyla mutlaka çözülür. DTP'nin Meclis'te olması çözüm için büyük avantaj. Çok iyi değerlendirilmeli. Tezkere bu sorunu çözemez.
Tezkere meclise öbür gün gelecek. Özellikle sivil toplumun duyarlı olmasını, tezkereye karşı çıkmaları gerektiğini düşünüyorum. Ne askerin gerillanın ölmesi için hareket etmek gerekiyor. Tek ses olarak savaşa karşı çıkmalıyız. Biz iki taraftan da insanların ölmemesi için çaba sarf ediyoruz.
Saldırıdan sonra bu çabanın olanakları daha da daralmış değil mi?
Bu olaydan sonra şoven bir milliyetçi dalganın yükselmesini olumlu görmüyorum. Bu Türk-Kürt halklarını karşı karşıya getirir. Altınova beldesindeki olaylar çok üzücü. Sağduyulu davranılması, şoven milliyetçi dalganın yayılmaması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa ülke içinden çıkılmaz hal alacak.
Söz ettiğiniz diyalog sürecinde PKK ne yapmalı?
Bunu değerlendirmek istemiyorum. Ancak DTP açısından değerlendirme yapabilirim. DTP muhatap alınmalı. DTP'nin milletvekillerinin olması çözüme katkı sağlar. Diyalog başlatılmalı.
Bu süreçte DTP'nin somut önerileri neler?
Milletvekilleri ve Genel Merkez olarak sunacağımız çok önemli projelerimiz var. Örneğin anayasanın değiştirilmesi, anadilinde eğitim hakkı, zemini oluşturulacak bir genel af gibi. Bunlar katkı sağlayacak öneriler.
Şiddet ortamında bu önerileri konuşmak daha zor hale gelmiyor mu?
Gerçekten süreci yumuşatmak istiyorsak, toplumsal barışı sağlamak istiyorsak, bunları konuşmamız gerek. Her geçen gün kaybımız, kan kaybetmemiz demek. Her geçen gün daha çok insan ölüyor. Tezkere bu ölümleri fazlalaştıracak. (TK)