Demokratik Toplum Partisi (DTP) kongresi yaklaşıyor. Kongre öncesi medyada Ahmet Türk'ün genel başkan olarak öne çıktığı söylentileri dışında kongre gündemi, Ergenekon, çatı partisi, silah bırakmaya yönelik açılımlar gibi tartışılan konuları DTP genel başkan yardımcısı Mustafa Sarıkaya'ya sorduk.
Geçen hafta Diyarbakır'da yapılan bir günlük konferansın ardından 20 Temmuz'da Ankara'da yapılacak kongre öncesinde Sarıkaya kongre gündemini anlattı.
Genel başkan Emine Ayna ve aday Ahmet Türk'ün konuşmalarıyla başlayacak kongrenin odağı parti için "uzlaşma ve toparlanma"ya yönelik olacak.
Kongrenin diğer gündem maddelerine ilişkin Sarıkaya "Kürt sorunun anayasal çözümüne ilişkin önerilerimiz, geçen olağan kongrede öne çıkan demokratik özerklik, çok önemsediğimiz çatı partisine ilişkin yeni açıklamalarımız, kadın ve genç odaklı süren faaliyetlerimiz" diyor.
Hükümetin Şemdinli tavrı Ergenekon'da da umut vaat etmiyor
"Kongrede Ergenekon operasyonu çerçevesinde öne çıkaracağımız talep sonuna kadar gidilmesi" diyen Sarıkaya endişelerini de aktarıyor:
"Ancak AKP hükümetinin Şemdinli'deki tıkanıklığı pekiştiren tavrı kamuoyunun olduğu gibi bizim de inancımızı zayıflatıyor. İrade ve kararlılık görmüyor tam tersine üstüne gitmediklerini izliyoruz."
Çatı partisi gündemi kongrede öne çıkacak
Bugünkü Türkiye koşullarında çatı partisinin bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Sarıkaya yaşanan tıkanıklığın çatı partisiyle aşılabileceğine inanıyor.
"Kongrede özgün bir sunumla çatı partisi fikrimizi açıklayacağız"
"Silah bırakılmasına dair demokratik zemin dışında somut önerimiz yok"
"Silahların bırakılması konusunda yıllardır hep savunduğumuz çözüm sorunların demokratik platformda tartışılması, demokratik yöntemlerin kullanılıp çatışmasız zeminlerin yaratılması. Ancak şuanda özellikle somut bir önerimiz, adımımız, projemiz ya da böyle bir tartışmamız yok. Kürt sorununa Anayasal çözümle ilgili kamuoyunun bildiği taleplerimiz var."
Kongre öncesinde beklentiler ne yönde?
Son 30 yıldır Türkiye'de yaşanan gelişmelerle ışığında doğusunda, batısında herkesin barışçıl çözüm beklediğini söyleyen Sarıkaya "Türk, Kürt, Ermeni, diğer etnik toplulukların, dini azınlıkların talebi aynı" diyor.
Diyarbakır'daki konferansın nasıl geçtiğini sorduğumuz Sarıkaya şöyle yanıtlıyor:
"Partinin geçmiş faaliyetleri tartışıldı. Gelecekte nasıl yön alınacağı konuşuldu. Özellikle sorunlu noktalarda fikir ayrılıkları üzerine ortaklaşma çağrısı öne çıktı."
Parti kapatma davası hakkındaysa Sarıkaya hiç yokmuş, hiç açılmamış gibi hareket ettiklerini ve kapatma davasının kendi başına demokratikleşmenin önünde engel olduğunu belirtiyor. (EZÖ)