Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yle görüşen Demokratik Toplum Partisi (DTP) heyeti, basında yer alan haberlerin aksine Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani'den randevu talep etmediklerini açıkladı.
Basında Barzani'nin görüşme talebini reddettiği şeklinde haberler çıktı. Fırat Haber Ajansı'na bilgi veren heyetse bunu yalanladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 1-3 Mayıs'ta Kandil dağına yaptığı saldırıların ardından bölgede yaşayan siviller Barzani yönetimine uyguladığı ambargo nedeniyle tepki göstermişti.
Barzani pazartesi günü yaptığı açıklamada PKK'ye şiddete son verme çağrısında bulunmuştu.
Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da dün yaptığı açıklamalarda Barzani'nin olumlu yaklaşımları olduğunu söylemişti.
Talabani'yle görüşme
DTP Meclis grup başkanı Ahmet Türk ve partililer dün Süleymaniye'de Talabani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileriyle görüştü.
Basına kapalı görüşmenin ardından bir açıklama yapan Türk, "Barışçıl bir dönem için demokratik sürecin başlatılmasını esas alan, kültürel hakların verilmesi, halkların kardeşliğini esas alan bir çaba içindeyiz. Kürt sorunu Türkiye içinde barışçıl bir şekilde çözülebilir" dedi.
"Biz de her zaman operasyonlara karşı olduğumuzu söyledik. Herkes sorunun iç dinamiklerle çözülebileceğini söylüyor. Ortaya konacak projeler barışı esas almalı. Talabani de aynı şeyleri düşünüyor ve çatışmaların böyle devam etmesinin etkilerini biliyor. Silahların susması konusunda rol almak istediğini her fırsatta dile getirdi."
"Kürt yönetimiyle ilişki önemli"
DTP heyeti bugün de Federe Kürdistan Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü ile görüştü.
ANF'nin haberine göre milletvekilleri Ahmet Türk, Sabahat Tuncel, Nuri Yaman ve Hasip Kaplan'ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, Müftü ile yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yaptı.
Türk buradaki açıklamasında da şöyle dedi:
"Türkiye, Irak'taki federe Kürt yönetiminin geliştireceği dostluk temelindeki görüşmelerin çok yararlı olduğuna inanıyoruz. Zaten bir her zaman diyalogun gelişmesi ile sorunları çözebileceğimizi ifade ediyoruz. Ancak bu görüşmeler, bu diyaloglar oluşturulurken çok açık olmak gerekir." (EÜ)