Parti Meclisi, seçimlerde ittifak kurduğu bütün çevrelerle, Bin Umut Adayı olan veya destekleyen, aydın, demokrat kesimlerle"birlikte yürüyüşün ortak platformlarını oluşturma", eylüldeki kongreyle birlikte toplumcu demokratik çizgide yeniden yapılanma kararı alındığını da duyurdu.
"Baskın Oran'a karşı Doğan Erbaş hataydı"
DTP, İstanbul 2. bölgede Prof. Dr. Baskın Oran'a karşı Doğan Erbaş'ın aday gösterilmesinin hata olduğu sonucuna vardı.
"2. bölgede kaybetmemizin en temel nedeni iki aday olmasıdır. Baskın Oran'a destek açıklamamızdan hemen sonra İstanbul teşkilatlarımızın ısrarıyla ikinci bir aday göstermemiz hata olmuş, seçimi o bölgede gerici güçlerin inisiyatifine terk etme sonucunu doğurmuştur.
"Seçim çalışmaları yürürken iki ilçedeki oylarımızı sayın Baskın Oran'a yönlendirerek destek vermemiz de sonucu değiştirmemiştir. Biz aydın ve demokratlarla ilişkiyi geçici bir seçim ilişkisi olarak görmüyoruz ve bundan sonraki sürecin karşılıklı özeleştirimizle ele alınması gerektiğine inanıyoruz. İki aday gösterilmesi hatası hepimize kaybettirdiği için kendi açımızdan özeleştiriyi zorunlu kılmıştır."
ÖDP'ye eleştiri
DTP, Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nden de yeterli desteği alamadığını söyledi.
"EMEP, ÖDP ve SDP ile ittifak temelinde seçime girmiş olmamıza rağmen ÖDP'den gerekli desteği göremememiz toplantımızda eleştirilen bir konu olmuştur. EMEP Genel Başkanı Sayın Levent Tüzel'in adaylığını desteklediğimiz halde seçimi kazanmayışımız üzüntü konusu olmakla birlikte İzmir ilimizdeki yetersiz örgütlülüğümüzün de açığa çıkması değerlendirmeye konu olmuştur."
"Toplumcu bir parti olamadık"
DTP'nin diğer saptamalarından bazıları şöyle.
* AKP'nin bugüne kadar uyguladığı aldatıcı politikaları teşhir etmede yetersiz kaldığımız açığa çıktı.
* Felsefi temelden uzaklaşmak politikada güncele hapsolmayı ve pragmatizmi doğurdu.
* Parti toplumun tüm kesimlerine hitap edebilecek toplumcu demokrasinin inşasında yetersiz kaldı, halk tabanıyla buluşamadı.
* Toplumcu bir parti olmaktan uzak görüntü sergiledik. Partideki çoğul yapı zenginliğe dönüştürülemedi. Radikal demokrasiyi kendimizden başlatmamız gerekirken, devlet neden demokratikleşmiyor diyerek şikayetçi pozisyonda kaldık.
* Kadın özgürlük mücadelesinin ilkeli pratikçisi olamadığımız için feodal anlayış ve erkek egemenlikli yaklaşımlar kendini parti içinde etkili kıldı.
* Gençliğin eğitimi ve kültürel gelişimine olanak sağlayamadık. hantal ve yaşlı bir parti görünümüne büründük.
* Seçim yerel yönetimlerdeki eksiklerin giderilmesi adına uyarıcıydı. En önemli çıkışı demokratik halkçı belediyecilikte yapma kararı aldık. (TK)
* DTP Parti Meclisi'nin değerlendirme metninin tamamını görüntülemek için tıklayın.