Demokratik Toplum Partisi (DTP), seçim yatırımı olarak gördüğü ve hükümetin resepsiyonuna katılmayarak tepki gösterdiği TRT'de Kürtçe yayın açılımının genişlemesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir yasa teklifi sundu.
Ayrıca DTP, Kürtçe'nin önündeki diğer yasal ve Anayasal engellerin kaldırılıp kaldırılmayacağına dair Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bugün TBMM Başkanlığı'na bir yazılı soru önergesi verdi.
TRT 6 televizyonu, dün saat 19.00'da günde 12 saat yer vereceği Kürtçe yayınına Nilüfer Akbal ve Rojin'in sundukları ve şarkılar söyledikleri bir programla başlamıştı.
Kaplan: Teklif kabul edilirse sorunlar kalkar
Kürt Sorunu'nun çözümüne yönelik bir katkı yapmadığını değerlendiren DTP, Kürtçe önündeki sorunların sadece TRT televizyonundan yayın yapılarak çözümlenemeyeceğini bildirerek, bu dilin önündeki yasal ve Anayasal engellerin de kaldırılması için Mecliste girişim başlattı.
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kürtçe'de yer alan x, w, q harflerinin alfabeye alınması, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak da Kürtçe'nin kamusal alanda kullanılmasını öngören yasa teklifi hazırladı.
Hakkari merkezli yuksekovahaber.com sitesine göre Kaplan, w, q ve x harfleri nedeniyle Kürtlerin büyük engellemelerle karşılaştıklarını belirterek, "Kürtçe TV'nin yayına geçmesine rağmen hâlâ sıkıntı yaşanıyor. Yasa teklifimiz kabul edilirse bu sorunlar ortadan kalkacak" dedi.
Binici'den önerge: Yasal engeller kalkacak mı?
Ayrıca DTP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Binici de, Kürtçe önündeki yasal engellerin kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili, Başbakanın yanıtlaması istemiyle bugün Meclis Başkanlığı'na bir yazılı soru önergesi sundu.
Önergede, "Yasa ve yönetmeliklerde Türkçe dışındaki dillerin kullanılmasını engelleyen hükümlerin kaldırılması veya değiştirilmesi yönünde bir çalışmanız var mı? Varsa nasıl bir düzenlemeye gitmeyi düşünüyorsunuz? Anayasa'da bu yönlü bir değişikliğe gitmeyi düşünüyor musunuz? Siyasi Partiler Yasası'nda Türkçe dışındaki dilleri yasaklayan hüküm kaldırılarak, farklı dillerde siyasi çalışmalar yürütülmesi serbest hale getirilecek mi?" soruları yer aldı. (EÖ)