DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürt sorununda "muazzam bir çözüm zemininin ortaya çıktığını" söylediği bugünkü Meclis grup konuşmasında, hükümete çözüm için atabileceği ilk adımları sıraladı.
"Acaba hükümetin elle tutulur bir projesi var mı, diye merak ediyoruz" dedikten sonra Türk, "sorunun çözüm yolları açık ve nettir" diyerek şunları saydı.
Yeni anayasa: Kürt sorunu gibi köklü bir sorunun çözümünde, kısmi anayasa değişiklikleriyle değil, toplumsal sözleşme niteliğinde yeni bir anayasayla mesafe alınması mümkündür. Türkiye, artık bu yamalı bohçaya dönüşen otoriter Anayasa'dan kurtulmalıdır. 71 milyon yurttaşı, kimliğiyle-diliyle-kültürüyle kucaklayan yeni bir anayasa, öncelikli adım olmalıdır.
Anayasa tartışmaları kamuoyuna açık olmalı: Bunun için, güçlü bir siyasal iradenin oluşması gerekir. Hükümet, yeni anayasa tartışmalarını kamuoyuna açık bir biçimde, bütün siyasal partilerin ve sivil toplum örgütlerinin içinde olduğu bir tartışma platformuna taşımalıdır.
Değişmesi gereken başlıca yasalar: Kürt sorunuyla bağlantılı olarak Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Yasası, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Yasası'nda da köklü bir reforma gidilmesi zorunludur.
Farklı dillerde siyasi propaganda mümkün olmalı: Siyasi partilerin farklı dil ve lehçelerde propaganda yapabilmesine kadar, geniş kapsamlı bir reforma gidilmesi gerekmektedir. Bugün halen, belediye başkanlarımız-parti yöneticilerimiz Kürtçe konuştukları için yargılanmaktadırlar ve düşüncelerini ifade ettikleri için cezalara maruz kalmaktadırlar. Hükümet, eğer gerçekten demokratikleşme konusunda samimi ise, bu çağdışı ve antidemokratik uygulamaların önünü alacak yasal değişiklikler yapmalıdır.
Yerel yönetimleri yetkisi artmalı: Mahalli İdareler Kanunu'nun ademi merkeziyetçilik esasından hareketle değiştirilerek yerel yönetimlerin yetkisinin arttırılmasına gidilmelidir. Yine Kamu Yönetimi Reformu da Türkiye'nin önünde duran acil gündemlerden bir diğeridir. (TK)