Demokratik Toplum Partisi (DTP), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) İspanya'daki Batasuna ve Herri Batasuna partilerinin kapatılmasıyla ilgili kararını anımsatarak "DTP bu kararı iyi okumalıdır" diyen hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'e yanıt verdi.
"DTP'yi kapatın telkini"
DTP, Çiçek için "Bu açıklamalarıyla açıktır ki, Anayasa Mahkemesi üzerinde bir baskı oluşturmaya hedefliyor. Bu sözler adeta 'DTP'yi kapatın' telkinidir. Yoksa yargı aşamasında bu tür sözler sarf etmenin başka bir izahı olamaz" dedi.
Anayasa Mahkemesi DTP'ye açılan kapatma davasını esastan görüşmeye önceki gün başlamıştı. Mahkeme, bugün de görüşmelerini sürdürüyor.
"Çiçek İspanya Anayasası'nı okusun"
DTP, Çiçek'e "demokratik ve çoğulcu" diye nitelendirdiği İspanya Anayasası'yla Türkiye Anayasası'nı karşılaştırmasını da önerdi.
"Çiçek'e aynı zamanda İspanya'da Bask ve Katalan Bölgesi'nde farklı kimlik ve kültürlere tanınan hak ve özgürlükler ile Türkiye'deki demokratik standartlar arasında da bir karşılaştırma yapmasını öneriyoruz.
"Eğer gerçekten Türkiye, İspanya Anayasası gibi özgürlükçü, çoğulcu bir Anayasaya sahip olsaydı, bugün Kürt sorunu diye bir sorun olur muydu? Çiçek'i bu soruya da yanıt vermeye çağırıyoruz."
"İrlanda'da Sinn Fein kapatılmadı"
Hasan Cemal, bugün Milliyet'teki köşesinde, bir başka silahlı çatışma bölgesini, İrlanda örneğini gündeme getirdi ve şöyle yazdı:
"Üç milyon oy alan bir siyasal partinin, DTP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması gerçekten çok büyük bir yanlış olacaktır. Bu konuda, İspanya'dan Batasuna'nın kapatılması anımsatılıyor. Ama bir nokta nedense unutuluyor.
"İspanya'da örneğin Baskların, Katalanların kendi yerel parlamentoları var, kendi yerel hükümetleri var, kendi oylarıyla seçtikleri. Yani kendi kendilerini yönetiyorlar. İspanyolca'nın yanı sıra kendi dillerini her alanda kullanıyorlar, kendi dillerinde eğitim yapıyorlar. Franko diktasından kurtulup demokrasiyle birlikte AB'ye adım attığından beri durum böyle İspanya'da.
"Unutulan ikinci noktaya gelince... İspanya'dan Batasuna örneği verilirken, Britanya'nın savunduğu çizgi, IRA-Sinn Fein örneği unutuluyor. IRA'nın siyasal kolu Sinn Fein kapatılmadı Britanya'da. Özellikle Londra'daki siyasal iktidarlar, demokrasilerde parti kapatılmasının siyasal çıkmazları daha fazla büyüttüğünü savundular, ki ben de öteden beri bu görüşteyim." (TK)