* Fotoğraf: Canva
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyadaki tüberküloz (verem) vakaları hakkında dün (27 Ekim) yeni bir rapor yayınladı.
Raporu UN News haber sitesinde uluslararası kamuoyu ile paylaşan DSÖ, verem vakalarının COVID-19 pandemisi sırasında arttığını açıkladı.
Rapora göre, 2021 yılında tüm dünyada 10,6 milyon kişi vereme yakalandı. 2020 ile karşılaştırıldığında, bu yüzde 4,5 artış demek.
DSÖ verileri, 2021 yılında 1,6 milyon kişinin veremden öldüğünü, bu kişilerin 187 bininin HIV pozitif olduğunu da ortaya koydu.
DSÖ'nün raporuna göre, dünyadaki verem vakaları 2020 yılına kadar sürekli düşüş gösteriyordu. Fakat 2021 yılı itibariyle vakalarda tekrar artış var.
Bu artışla ilgili değerlendirmelerini paylaşan DSÖ, COVID-19'un 2020'de dünya genelinde etki göstermesinin verem vakalarını etkilediğini ve küresel sağlık sisteminin tüm ağırlığını COVID-19 ile mücadeleye vermesinin verem vakalarının teşhis ve tedavilerinin önüne geçtiğini kaydetti.
Açıklamada görüşüne yer verilen Tüberküloz Birliği Başkanı Dr. Mel Spigelman de önleyici tedavi alanında ilerleme sağlanmasına rağmen dünyanın veremle mücadele hedeflerinde hâla geri kaldığını söyledi.
Spigelman, COVID-10 salgınının ortaya çıkmasıyla, veremle mücadelede on yıllardır varılan kazanımların heba olduğunu ifade etti.
DSÖ'nün açıklamasına göre, verem COVID-19'dan sonra dünyanın en fazla insan ölümüne sebep olan bulaşıcı hastalığı olma özelliği taşıyor.
Ebola, Uganda'da yayılmaya devam ediyor
Öte yandan, bir başka salgın hastalık olan Ebola da Afrika ülkesi Uganda'da yayılmaya devam ediyor.
Uganda Sağlık Bakanlığı ve DSÖ'nün birlikte hazırladığı bir rapora göre, dün itibariyle ülkede bu yıl Ebola'dan ölenlerin sayısı 31'e yükseldi.
Rapora göre, son 24 saat içinde ülkede 14 yeni Ebola vakasına rastlandı; bu vakaların 10'u Kassanda, biri Wakiso ve üçü Kampala bölgesindeydi ve vakaların hepsi daha önce tespit edilen vakalarla bağlantılıydı.
Son 24 saat içinde bir kişinin daha Ebola sebebiyle hayatını kaybetmesiyle birlikte, bu yıl toplam ölü sayısı 31 oldu.
Bakanlık ve DSÖ'nün raporu, bugüne kadar toplam 109 vakanın doğrulandığı, şimdiye kadar 31 kişinin Ebola'dan öldüğü ülkede hastalığın ölüm oranının yüzde 28 olduğunu da ortaya koydu. Rapora göre, dokuz bölgedeki toplam bin 555 yakın temaslı kişinin durumu da takip ediliyor.
Ebola hakkında
Uganda'da Ebola, 2000'lerin başında yüzlerce kişinin, son olarak da 2012'de 17 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
Bir tür kanamalı ateşe yol açan Ebola, ilk kez 1976'da Sudan'ın Nzara ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) Yambuku kentlerinde eş zamanlı salgınlarla ortaya çıkmıştı. KDC'deki salgın, Ebola Nehri yakınında bir köyde başladığı için hastalığa bu nehrin ismi verilmişti.
Ebola, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılmıştı.
Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017'de görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaşmış, hastaların 11 binden fazlası hayatını kaybetmişti.
Yakın zamanda ise Uganda'da ilk olarak 19 Eylül'de 24 yaşındaki bir kişide, nadir görülen ve Sudan varyantı olduğu belirtilen Ebola virüsü tespit edilmesinden bu yana 31 kişi hayatını kaybetti. (SD)