*Görsel: Pixabay.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), bu yıl, milyonlarca dozda koronavirüs aşısının üretilmesini ve 2021'in sonuna kadar 2 milyar dozun üretilmesini umuyor..
DSÖ, bir aşı onaylandıktan sonra ilk dozları kimlerin alması gerektiğine karar vermek için planlar hazırlıyor.
Sağlık görevlileri, yaş veya diğer hastalıklardan dolayı savunmasız olanlar, hapishaneler ve bakım evleri gibi yüksek iletim ortamlarında çalışan veya yaşayanlar gibi öncelikli çalışanlara öncelik verilmesini uygun görüyor.
"Umudumuzu kaybetmemeliyiz"
DSÖ'nün şef bilim insanlarından Soumya Swaminathan aşı konusunda "Umutluyum, iyimserim" diyor ve ekliyor:
"Ancak aşı geliştirme karmaşık bir iştir, çok fazla belirsizlik ile birlikte gelir.
"İyi olan şu ki, çok fazla aşı çalışması ve platformumuz var, bu yüzden birinci la da ikinci denemeler başarısız olsa bile umudumuzu kaybetmemeliyiz, pes etmemeliyiz."
10 potansiyel aşı deneniyor
Önümüzdeki aylarda enfeksiyonu önleme amaçlı yaklaşık 10 potansiyel aşı deneniyor.
Ülkeler, herhangi bir aşı çalıştığı kanıtlanmadan önce bile, ilaç siparişi vermek için ilaç şirketleri ile anlaşmaya başladılar.
Swaminathan, bu yıl yüz milyonlarca doza olan tutkuyu iyimser ve önümüzdeki yıl üç milyar doza kadar üç farklı aşı umudunu "büyük veri" olarak nitelendirdi.
Uzman şimdiye kadar toplanan genetik analiz verilerinin, yeni koronavirüsün, neden olduğu hastalığın şiddetini değiştirecek hiçbir mutasyona uğramadığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.
(PT)