Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşılama oranlarındaki yükselmeye rağmen çok bulaşıcı bir hastalık olan kızamığın dünya ve Avrupa genelinde yayıldığı uyarısını yaptı. Avrupa'da kızamık vakaları 2018'de 2017'ye göre üç kat arttı ve 72 kişi de kızamıktan öldü. Kızamık vakaları, son on yılın en yüksek seviyesine çıkarak rekor kırdı.
DSÖ'nün paylaştığı verilere göre 2018'de Türkiye'de 557 vaka tespit edildi.
Örgütün Danimarka'daki Avrupa ofisi tarafından açıklanan raporda, 2018'de Avrupa'da kızamık vakalarının önceki yıla göre üç kat artarak 82 bin 596'ya ulaştığı aktarıldı. Bunlardan 72'si ölümle sonuçlandı. Bölgedeki 53 ülkenin 6'sının ise verileri paylaşmadığı bilgisi verildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada bu artışın bir kısmından çocuklarının aşı olmasını istemeyen velilerin sorumlu olduğu, buna rağmen aşı yapılan çocuk sayısındaki artış sayesinde vakaların azalmasının beklendiği vurgulandı.
Raporda, öksürük, hapşırma ve kişisel temas nedeniyle bulaşan hastalık karşısındaki en korunmasız grubu aşı olmamış çocukların ve hamile kadınların oluşturduğu belirtildi.
Ukrayna başı çekti
Avrupa genelinde Ukrayna 53 bin 218 vaka ile başı çekti. Sırbistan'da 5 bin 76, İsrail'de 2 bin 919, Fransa'da 2 bin 913 ve İtalya'da 2 bin 517 kişi kızamığa yakalandı.
Bulaşıcı viral bir hastalık olan kızamık, çocuklarda işitme kaybına, zihinsel bozukluklara ve bazı ağır durumlarda ölüme neden olabiliyor. "Sürü bağışıklığı" adı da verilen virüsün herhangi bir toplulukta yayılmasını önlemek için aşılama oranının yüzde 95 civarında olması gerekiyor. 34 ülkede ikinci kızamık aşısı oranı yüzde 95'in altında kaldı
DSÖ Avrupa Direktörü Zsuzsanna Jakab "2018 yılındaki tablo, aşılama oranlarındaki artış hızının, kızamığın yayılmasını durdurmakta yetersiz kaldığını gösteriyor" diyerek aşılama konusunda karşılaşılan bölgesel boşlukların virüsün yayılmasına kapı araladığını vurguladı.
Bilimsel çalışmalar aşının güvenli ve etkin bir çözüm olduğunu ortaya koysa da birçok ülkede aşı karşıtları ebeveynlerin çocuklarına bağışıklık kazandırmasından vazgeçirmek için kampanyalar düzenliyor. (AÖ)
Kaynak: Deutsche Welle, Euronews