Taliban Afganistan’da ilk başa geldiğinde 6. sınıfa gidiyordu, önce okuması yasaklandı. Ailesi ve akrabalarının mücadelesi ile okudu, hatta okunmakla yetinmeyip 9. sınıftan 12. sınıfa kadar okuduğu okulda ders verdi.
Sonrasında Türkiye’ye göç etmek zorunda bırakıldı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.
O, Bugün Türkiye’de Afganistanlı kadınlar için mücadele eden önemli bir isim. O Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Kurucusu ve Başkanı Dr. Zakira Hekmat.
Hekmat, bir kadının kendi ülkesinden ayrılması yani göç etmesi için karar verme sürecinin çok zor olduğunu söylüyor. “Ya güvensizlik içinde sevdiklerinle, ailenle, anılarınla, kendi ülkende yaşayacaksın ya da başka bir ülkede güven içinde yaşayacaksın” diyor.
Hekmat, Türkiye’ye geldikten sonra özellikle Afganistanlı kadınların sorunlarını çözmek için dernekleştiklerini belirterek, Türkiye’de göçmen kadınların çok fazla sorunları olduğunu söylüyor.
“İlkemiz kimseye zararımız olmasın”
Aldığı ödüllerin kendisini daha fazla çalışmak için motive ettiğini anlatan Hekmat, “Birinin elini tutuyorsunuz ona destek oluyorsunuz. Bizim ilkemiz, kimseye zarar vermemek. Faydamız olmuyorsa da kimseye zararımız olmasın” diyor.
“Afganistanlı kadınların sesini duyurmak istiyorum"
2021 yılında Afganistan’daki Taliban işgalinin ardından 21 ayrı karar alındığını ve bu kararların hepsinin doğrudan kadınları hedef aldığını hatırlatan Hekmat, “Eğitim, sağlık, sosyal haklarından kız çocuklarını kadınlarını mahrum bırakıyordu. Ben bunlara karşı buradan da mücadele etmeye çalıştım. Bir insan olarak onların sesini duyurmak için çok mücadele ettim” diyor.
Peki Türkiye’deki kadınların sorunları?
Hekmat’a göre Türkiye’deki kadınların en büyük sorunu kadın erkek eşitsizliği ve işsizlik. Bu sorunlar göçmen kadınlar arasında da yaygın. Hekmat, göçmen kadınların en büyük sorunun da dil bariyeri olduğunu anlatıyor. “Dil bilmeyen bir kadın asla iş bulamıyor” diyor.
(EMK)