Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Doğuş Şimşek Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın olası sonuçlarını değerlendirdi.
“Gittikçe sertleşen sınır korumaya yönelik politikalar mültecilerin hayatlarını tehlikeye atmaya devam edecek ve hak ihlallerini de arttıracak.
“Geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesi ile uluslararası koruma ihtiyacı olan mülteciler iade edilecek. Türkiye'deki sığınmacıların temel hak ve özgürlüklere erişimleri sağlanmazsa Avrupa yolunda ölümler artabilir.”
Mülteci hakları
Anlaşmanın mülteci haklarına da uygun olmadığını belirten Şimşek, uluslararası hukuka aykırı olabilecek politikalar uygulanacağını söyledi.
“Uluslararası koruma ihtiyacı olan mülteciler Geri Kabul Anlaşması ile iade edilecekler ve sınır dışı edilecekler.
“Sınır kontrollerinin arttırılması, geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesi ile uluslararası hukuka aykırı olabilecek politikalar uygulanacak.
“Avrupa seçtiği mültecilere kapılarını açacak. Yani eğitimli ve Hristiyan mültecileri alma eğilimi olabilir.”
TIKLAYIN - TÜRKİYE'YE EKİM 2016'DA VİZESİZ AVRUPA VAADİ
Siyasi ve ekonomik pazarlık
Şimşek anlaşmanın mülteci sorununa gerçekçi bir çözüm getirmeyeceğini de anlattı.
“Çünkü insan hayatını dikkate alan bir tutum sergilenmiyor. Mültecilerin yaşamları üzerinden siyasi ve ekonomik çıkarlar temelinde bir pazarlık yapıyorlar.
“Mültecilere nasıl, nerede yaşamak istedikleri sorulmuyor.”
Çözüm değil
Bu yıl Türkiye üzerinden Avrupa’ya düzensiz yollarla yaklaşık 720 bin mültecinin gittiğinin söylendiğine dikkat çeken Şimşek sınır koruma politikalarıyla sorunun çözülemeyeceğini vurguladı.
“Sınır koruma politikaları artsa da mülteciler Avrupa'ya gitmeye çalışacaklar.
“Türkiye'de bulunan sığınmacılara insanca yaşayacakları ortam sağlanmazsa; çalışma izni, eğitim ve sağlık hakkı olmak üzere tüm haklarına erişimleri sağlamadığı takdirde mülteciler Avrupa yolunda hayatlarını kaybetmeye devam edecekler.
“Mülteciler ile ilgili uygulanan politikalar insandan ziyade sınırları ve ulus devletleri korumaya yönelik olduğu sürece başarısız olacaktır. Geçmişte uygulanan ve hala uygulanılmaya devam edilen Avrupa ülkelerinin göç politikaları bunun en iyi örneğidir.”
Ne olmuştu
AB ve Türkiye büyük kısmı ülkelerindeki içsavaştan kaçan Suriyeli mültecilerden oluşan göçmenlerin AB ülkelerine akınını kontrol altına almak için işbirliği konusunda anlaştı.
Anlaşmanın esaslarına göre AB Türkiye'ye göçün kontrol altına alınması karşılığında üç milyar euro finansal destek verecek ve AB’ye giriş sürecinin canlanmasını sağlayacak. Ayrıca Ekim 2016’ya kadar, Geri Kabul Anlaşması'nın etkin bir şekilde uygulanması dahil mültecilerle ilgili 72 kriteri yerine getirmesi durumunda Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde vize serbestisi getirilecek. (YY)