Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) son bir gün kaldı. Üç buçuk aylık bir uzaktan eğitim sürecinin ardından 1 milyon 870 bin 705 öğrenci cumartesi günü (20 Haziran) geleceklerini belirleyecek bir sınava girecekler.
Ancak vaka sayılarının gün gün arttığı ve İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyük şehirlerde maskesiz sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bir süreçte velilerin sınava ilişkin kaygıları artarak devam ediyor. Hem öğrenciler hem de veliler sosyal medyadan yetkilere yaptıkları çağrılarda sınavın ertelenmesini talep ediyorlar.
Şu aşamaşada sınav ertenebilir mi? Alınan tedbirler yeterli mi? Sınavın yapılması ne gibi riskler barındıyor? Başka alternatifler nelerdir?
Dr. Serdar Savaş ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, bianet' değerlendirdiler.
Dr. Savaş ve Bozdoğan'ın sınavın ertelenmesinin mümkün olduğunu, ertelemenin halk ve öğrencilerin sağlığı açısından gerekli olduğunu söylüyorlar.
Dr. Savaş: Sınav şu gün bile ertelenebilir
"Hastalığın yayılmasını önlemek için alınması hiçbir ciddi önlem alınmıyor. Bu şartlar altında sınavın yapılması çok çok çok büyük bir hata. Üç nedenle çok riskli: Birincisi; Çocukların psikolojileri açısından çok büyük bir risk taşıyor. Ergenlik döneminin başında olan bu çocukların büyük çoğunluğu şu an panik atak yaşıyor. Sınavın yapılması çocukların psikolojisini sonraki süreçte dahi çok kötü etkileyecektir.
"Çocuklar şu an bir trajedi yaşıyor"
İkincisi de; kronik hastalığı olan çocuklar açısından büyük bir risk. Üçüncü olarak da; sınava girecek çocuklar evlerine, ailelerine virüs taşıyacaklar. Sınava girecek öğrencileri, ailelerini ve o gün görevli olan kişileri düşündüğünüzde 5-6 milyon gibi bir nüfus dışarıda olacak. Bu hastalık açısından patlama yaşatacak bir durum ve halk sağlığı sorunudur.
Sınav şu gün bile ertelenebilir, eylül ekim tarihlerinde yapılabilir ama şu an yapılması son derece cahilce ve kötü bir karardır. Çocuklar şu an bir trajedi yaşıyor ve bu trajediye yönetenlerin gözleri ve vicdanları mühürlü durumda.
Bozdoğan: Öğrenciler sınavsız yerleştirilsin
LGS'ye girecek bir buçuk milyonu aşkın öğrenci, aylardır uzaktan eğitim görüyor. Bu süreçte yüzbinlerce öğrenci internet erişiminde kaynak erişiminde, en basit uzaktan eğitimin verildiği televizyona dahi erişmek de sorun yaşadı. Bu sorunların olduğu bir ortamda yapılacak bir sınav eğitimde eşitlik ilkesine aykırı. Öncelikle eşitlik yok.
Vakaların arttığı bir dönemde çocukların 20 kişilik sınıflara doldurulmasını doğru bulmuyoruz. Biz, öğrencilerin eğitim ve sağlık hakkını birlikte savunuyoruz. Bu koşullar altında yapılacak sınav hem eğitim hem de sağlık hakkının ihalilidir.
"Hastane odasında sınava girilmez"
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün (18 Haziran) yaptığı bir açıklamada hastanede sınava girecek olan ya da Covid-19 pozitif öğrencilerin sınava girebileceği koşullara ilişkin açıklama yaptı.
Ziya Selçuk, sadece bir Bakan değil, bir eğitim bilimci, akademisyen. Hasta olan çocukların hastane odasında tedavi altındayken sınava girmesinin verim sağlamayacağını aksine sağlığını ve sınavı daha zorlayacağını bilmesi gerekiyor. Çok talihsiz bir açıklama. "Kimseyi zorla sınava koymuyoruz" diyor, fakat çocukların sınav haklarını saklı tutmuyor.
"Bilim Kurulu'nun önerileri dikkate alınmıyor"
Ayrıca, 11 Haziran'da MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, hazırlık amaçlı dahi deneme sınavı yapılmasının Bilim Kurulu'nun kararıyla uygun görülmediğini söylüyor. Bundan da anlıyoruz ki, Bilim Kurulu bu sınavların yapılmasını doğru bulmuyor. Yani Bilim Kurulu'nun önerileri dikkate alınmıyor.
Biz Eğitim-Sen olarak sınavın ertelenmesini hatta bir adım daha öte götürerek sınavsız gelişler yapılmasını öneriyoruz. (RT)