1967'de Trabzon'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini aynı ilde tamamladı. 1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslar arası İlkiler Bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisans yaptı.
The British Council bursuyla İngiltere'de Essex Üniversitesi'nde Uluslararası İnsan Hakları Hukuku alanında yüksek lisans (LLM) yaptı. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde de doktorasını tamamladı.
"Uluslar arası Politikada Düzenin Olabilirliği: 1989 Sonrası Yeni Dünya Düzeni" başlıklı yüksek lisans tezinin ardından "Türk Cezaevi Sisteminin Mevzuat ve Uygulama Açısından Uluslar arası Standartlarla Karşılaştırılması ve F Tipi Cezaevleri" konusunda LLM tezi yazdı.
Bu dönemde çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra yurt içinde bir çok cezaevinde incelemelerde bulundu.
Bu çalışma yazarın "Türkiye'de Demokrasinin Gelişmesinde Etkin Bir Araç Olarak Yazılı Basının Rolü: Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet ve Tercüman gazetelerinin 1950-1980 Yılları Arasındaki Askeri Müdahalelere Yaklaşımı" konulu tezi üzerine bina edilmiştir.
1992 yılından itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde önce araştırma Servisi'nde, sonra da İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda uzman olarak çalıştı.
Yazar halen TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü'nde Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Komisyonda çalıştığı dönemde yurt içinde ve yurt dışında çeşitli programlara katıldı, ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda tebliğler sundu.
İnsan hakları ile ilgili değişik projelerde görev aldı. Özellikle cezaevleri, işkence ve kötü muamele yasağı, ifade özgürlüğü, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslar arası insan hakları mekanizmaları konularında yoğunlaşmıştır.
Türkiye'nin temel insan hakları sorununun ifade özgürlüğünün önündeki engeller olduğuna inanan yazara göre yıllar içersinde medyanın sivil-asker ilişlilerine yaklaşımı bu özgürlüğün boyutlarını göstermesi açısından ilginçtir. Demokrasi bir derece olayıdır ve sivil-asker ilişkileri sağlıklı bir zemine oturtulmadıkça Türkiye'nin demokrasi sorunu devam edecektir. (BA/BB)
* Kitaptan edinmek ve bilgi için İrfan Neziroğlu'na [email protected] adresinden ulaşılabilir.