“Çatışma/Uyuşmazlık Çözümünde Barış Gazeteciliği ve Tarafsızlık Miti” konferansı Dr. Rukhsana Aslam’ın ve Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun katılımıyla Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleşti. Konferans Yasemin İnceoğlu’nun konuşması ve moderatörlüğü ile başladı.
İnceoğlu Türkiye’de çok zor zamanlardan geçtiğimizi ve barış gazeteciliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu söyledi. İnceoğlu, “gazeteciliğin doğasının savaştan değil barıştan yana olması gerektiği” vurgusu dolayısıyla, akademide ve medyada “barış gazeteciliğine ne gerek var zaten savaş gazeteciliğini kim savunur ki” diyen bir kitlenin olduğunu belirtti. İnceğlu’na göre bu durum “barış gazeteciliği” kavramının henüz iyi kavranamamış olmasından kaynaklanıyor
İnceoğlu bu girişin ardından Dr. Rukhsana Aslam’a barış gazeteciliğine niçin vurgu yapılması gerektiğini, barış gazeteciliğinin geleneksel gazetecilikten farklarını, bu tür gazeteciliğin karşılaştığı engelleri ve özellikle çatışma dönemlerinde objektifliğin mümkün olup olmadığını sordu.
YENİ BİR ETİK, PRATİK VE GAZETECİLİK EĞİTİMİ - VİDEO KAYDINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Akademi ile gazetecilerin işbirliği
Aslam, “barış”ın kuramsallaştırılmasının akademisyenlerin işi olduğunu, bununla birlikte bir ülkede bir çatışma varken bunun haberleştirilmesinin gazetecilerin görevi olduğunu ifade etti. Aslam, gazetecilerin ve akademisyenlerin ortak bir amaç için, bir ortaklık içerisinde olması gerektiğini söyleyerek, buradaki ortak amacı toplum içerisindeki uyum yani barış olarak tanımladı. Birilerinin gazetecilere “barış gazeteciliği” kavramını anlatması gerektiğini söyleyen Aslam, bu bağlamda akademisyenlere görev düştüğünü dile getirdi.
Her zaman insandan ve toplumdan yana
Barış gazeteciliğini çatışma çözümünün, gazeteciliğe uyarlanmış bir şekli olarak betimleyen Aslam, gazetecinin nötr olmasının iktidar/güç sahiplerinin daha acımasız olmasına neden olabileceğini söyleyerek gazetecinin her zaman insandan, toplumdan yana olması gerektiğine vurgu yaptı ve gazetecilerin sesi çıkmayan, duyulmayan kimselerin sesi olması gerektiğinin altını çizdi.
Yaratıcı ve akıllı olmalı
İnceoğlu, demokratik olmayan ülkelerde gazetecilerin barış gazeteciliği yapmasının zor olabileceğini ifade ederek, bu ülkelerde barış gazeteciliğinin yapılması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini sordu. Dr. Rukhsana Aslam ise herkesin barış gazeteciliği yapmasına gerek olmadığını söyleyerek, bazı gazetecilerin işlerini ve evlerini kaybetme korkusu yaşayabileceğinden söz etti. Öte yandan bu gazetecilerin de haber yaparken yaratıcı olabileceklerini belirten Aslam, barış gazeteciliğinin akıllı bir gazetecilik olduğunun altını çizerek, bazen küçücük bir cümlenin bütün bir bakış açısını değiştirebileceğine değindi ve doğru kelimelerin seçiminin önemine vurgu yaptı. Sadece bir gazetecinin barış için gazetecilik yapmaya başlamasının bile diğer gazetecileri etkileyebileceğini ifade eden Aslam, barış gazeteciliği konusunda iyi örneklerin desteklenmesi ile bu konuda daha fazla hikayenin ortaya çıkacağını söyledi.
Barış bir değerdir
Gazetecilerin birer barış aktivisti olmadığını ifade eden Aslam, barışın bir değer olduğunu söyledi ve barış gazeteciliğinin aslında çözüm odaklı gazetecilik olduğunu ifade etti. Gazeteciliğin meşhur 5N+1K formülasyonuna, çözüm için “Ç” eklendiği zaman bunun barış gazeteciliği olacağını söyleyen Aslam, barış gazeteciliğinin çevre ya da sağlık haberciliği gibi bir tür değil bir tutum olduğunu belirtti.
Alternatif medya
Yaratıcılığın barış gazeteciliğinin en önemli ayağı olduğunu belirten Aslam, günümüzde gazetecilerin haber yetiştirme telaşıyla örneğin televizyonlarda barış adına gazetecilik yapmasının zor olabileceğini ifade etti. Öte yandan gazetecilerin alternatif iletişim araçlarını kullanma imkanına sahip olmasının onlara esneklik sağladığını belirterek, alternatif medya sayesinde gazetecilerin vermek istedikleri mesajı iletebilecekleri platformlara erişim sağlayabileceklerine de vurgu yaptı. (TEF/HK)
TIKLAYIN - DR. ASLAM: GAZETECİLİĞİN 5N1K'SINA ÇÖZÜM'ÜN Ç'Sİ EKLENMELİ