*Fotoğraflar: Murat Bayram
İklim Haberciliği Atölyesi'nde Dr. Ali Alper Akyüz, "İklim krizi ve Gıda" sunumunu gerçekleştirdi.
"Temel sorun, herkes için gıdanın, insan hakkı olduğunu düşünüyor musunuz?" diyen Dr. Akyüz, emisyon kaynağı olarak gıda üretim ve tüketimini anlattı.
Gıda güvenliği için kısıtlar
Dr. Akyüz gıda güvenliği için kısıtları şöyle aktarıyor:
* Arazi
"Tarım arazileri kısıtlı, dünyada ekilebilir olan arazi miktarı bir buçuk milyar hektar civarında. 2-4 milyar hektar arası da daha kullanılabilir gibi. Ancak Türkiye'de 2003 yılında Belçika kadar araziyi kullanabiliyorken, günümüzde kullanamıyoruz. Çünkü, toprak çoraklaştığı, yeni alanlar açıldığı ve toprak bozulduğu için artık çiftçilik yapılmıyor.
* Verimlilik
"Gıda güvenliği için var olan arazinin verimliğine ve üretkenliğine de bakmak gerekir. Topraktaki karbon oranı, ne kadar zengin olup olmadığı verimliliği etkileyen olumlu şeylerdir. Olumsuz etki ise, kullandığımız böcek ilaçları ve inorganik gübrelerle toprağın sağlığını bozmamız. Bunlar toprağı kirletiyor. Bir yere kadar verimlik sağlıyor ama sonra toprağı kullanılamaz hale getiriyor.
* Gıda üretimi ve iklim değişikliği
"Yeterli gıdadan bahsediyorsak, gıda üretimi ve iklim değilikliği arasında etkileşimli bir döngü olduğunu söylemek gerekir. Gıda üretimleri değiştikçe, iklim değişikliği de etkilenir. İklim değişikliği söz konusu oldukça da gıda üretimi etkilenir."
İklim krizi ve gıda güvenliği
Dr. Akyüz, iklim krizi ve gıda güvenliği arasındaki ilişkiyi şöyle aktarıyor: "Verimlilik düşüşünde IPCC öngörüsü artı 2 ºC artışla eksi %20 buğday verimliliği olacak. Aşırı hava olaylarından tarımın zarar görmesi etkisi söz konusu. Zararlı böcek ve vektörlerin hareketliliği bir diğer etken."
İklim krizi ve uyum çabaları
Dr. Akyüz, iklim krizi sonucunda uyum çabalarını şöyle sıraladı:
- Ürün ve toprak verimliliğinin artırılması,
- Arazi geliştirilmesi,
- Üretim sahalarının beklenen aşırı hava olaylarına karşı dirençliliğinin artırılması,
- Diyetlerde ve ürünlerde değişim,
- Üretici ve tüketici dirençliliğinin artırılması,
- Ekim ve hasat zamanlarının değişmesi,
- Yeni ürünlere geçiş
- Pestisidlerde ve inorganik gübrelerde değişim ve gelişimi
- Atık/kayıp azaltma ve atıkların komposta dönüştürülmesi
Atölye, katılımcıların gıda, tüketim alışkanlıkları, üretim ve beslenme sorularıyla devam etti.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül) beş Temel Gazetecilik Atölyesi, yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya) dört tematik atölye düzenlendi. Yıl boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. İklim Haberciliği Atölyesi Oslo Metropolitan Üniversitesi Gazetecilik & Medya Uluslararası Merkezi (OsloMet-JMIC) ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
Ali Alper Akyüz hakkında
İletişim Fakültesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi. Dr. Ali Alper Akyüz, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünde, doktora çalışmasını ise Bilgi Üniversitesi Organizasyon-Yönetim programında tamamladı. Üniversite eğitimi sırası ve sonrasında AEGEE (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu), TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Yeşil Düşünce Derneği gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Yeşiller hareketinde sivil toplum ve yurttaşlık, insan hakları, çevre, gençlik, eğitim ve Avrupa Birliği alanlarında gönüllü ve profesyonel olarak çeşitli çalışmalarda bulundu. Gönüllülük, insan hakları, Avrupa Birliği, örgüt yönetimi, AB Fonları, iletişim, eğitmen eğitimleri gibi çeşitli konularda serbestçe eğitmen olarak çalıştı. STK'lar, kapasite geliştirme, ağlar, gençlik ve kalıtım, gönüllülüğün örgütlenmesi, gönüllülük politikaları ve yasaları, Avrupa bütünleşmesi sürecinde sivil toplum, sosyal hareketler, STK profesyonellerinin emek süreci ve anlamlandırma çabaları, sürdürülebilirlik konuları, AB çevre yasaları ve politikaları, eğitim ve proje döngüsü yönetimi konusunda araştırma ve yayın çalışmalarında bulundu. 2003-2017 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi'nde eğitim ve araştırma programları yöneticiliği ve eğitmenlik yapan Alper Akyüz, 2014-2018 yılları arasında ise Sosyal Projeler ve STK Yönetimi Yüksek Lisans Programı Direktörü olarak görev yapmıştır. Öğretim üyesi olarak lisansüstü düzeyde "STK'lar için Örgüt Kuramı ve Örgüt Yönetimi, "Kültür ve Organizasyon", "STK'lar için Fon Kaynakları" ve "Sürdürülebilirlik ve Etik", lisans düzeyinde ise "Çevre/Ekoloji'de Güncel Konular", "Etik Yaşam" ve "AB Fonları ve Projeleri" başlıklı dersleri vermektedir.