Gezi davasında 18 yıl hapse mahkum edilen mimar Mücella Yapıcı'nın arkadaşları, doğum günü için Maçka Parkı'nda bir araya geldi.
Yapıcı'nın yakınları, "Başın yukarıda, hayata meydan okuduğun yeni yaşın kutlu olsun Müc" pankartıyla Bakırköy Cezaevi'nde tutulan Yapıcı'ya mesaj gönderdi.
Öte yandan Yapıcı için bugün de dostları sosyal medyadan mesajlar paylaşıyor:
Biz kutlama soframızın hazırlıklarına başladık, seni bekliyoruz. İyi ki doğdun! Yaşadığın hayata şahit olmaktan, seni tanımaktan, yanında olmaktan onur duyuyoruz. pic.twitter.com/6CHftNYAHo
— #GeziyiSavunuyoruz (@gezisavunmasi) May 2, 2023
İyi ki doğdun @MucellaYapici#HepimizGezideydik! pic.twitter.com/Zdcn0qLjsj
— feminist gündem (@feministgundem) May 2, 2023
Doğum günü kutlu olsun Mücella Yapıcı.
— Fulya Mahallesi Komşu Dayanışma Ağı (@fulyakomsuagi) May 2, 2023
İyi ki doğmuşsun @MucellaYapici pic.twitter.com/uTaHIwrDrM
Canım Müc! İyi ki doğdun, iyi ki seninle bu hayatı paylaşıyorum... Mücadeleyi, direnmeyi, neşe senden öğrendim. Özellikle bu son senede.. Çok yakında birlikte Burgazada'da deniz sezonunu açacağız... pic.twitter.com/1qnOJ6jToy
— cansu yapıcı (@midredtsp) May 2, 2023
Mücella Yapıcı kimdir?
Mimar, bir dönem, TMMOB Mimarlar Odası yönetiminde yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu. Taksim Dayanışması'nın üyesi.
1951 yılında İstanbul'da doğdu. Zirai Donanım Kurumu'nda muhasebeci olan babasının görevi nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Diyarbakır, Kayseri, Adana, Trabzon ve Ankara gibi değişik şehirlerde yaptı. Lise öğrenimini İstanbul'da Çamlıca Kız Lisesi'nde tamamladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne 1968'de girdi. 1975'te eğitimini tamamlayarak yüksek mimar ünvanını aldı.
12 Eylül darbesi nedeniyle kamudaki çalışmalarından ayrıldı. Eşi Memik Yapıcı ile birlikte serbest mimarlık yaptı.
1999 Marmara Depremi'nden sonra Türkiye'deki kadın hareketi ile ilişkilendi ve depremin ardından bölgeye ulaşan gönüllü kadınların kurdukları Kadınlarla Dayanışma Vakfı'nın (KADAV) kurucu üyeleri arasında yer aldı.
Taksim'deki yayalaştırma projesi ve Gezi Parkı'na Topçu Kışlası inşa etme projelerine karşı 2012 yılında Mimarlar Odası'nın çağrısı sonucu 128 kuruluşun bir araya gelmesi ile oluşan Taksim Dayanışma Bileşenleri Platformu'nun sözcülerinden birisi oldu. Gezi Parkı'nda 27 Mayıs 2013'te başlayan yıkıma ve ağaçların sökülmesine karşı çıkan aktivistler arasında idi. Gezi Parkı Olayları adıyla anılan sürecin simge isimlerinden birisi oldu.
Kasım 2018'de bir gece yarısı düzenlenen operasyonlarla Yiğit Ali Ekmekçi, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Can Atalay, Tayfun Kahraman gözaltına alındı. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Daha sonra, haklarında açılan soruşturma kendilerinden yaklaşık bir sene önce tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında açılan "Gezi davası" ile birleştirildi.
Davanın, karar duruşması 25 Nisan 2022'de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görüldü. Mahkeme kararına göre, Yiğit Ali Ekmekçi, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Can Atalay, Tayfun Kahraman'a 18 yıl ve Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.
(AÖ)