Bir yıl önce aramızdan ayrılan gazeteci arkadaşımız Berat Günçıkan, dün gece (7 Aralık) dostlarının düzenlediği bir gecede anıldı.
TIKLAYIN - Bir Erken Gidenin Ardından: Berat Günçıkan
Başta oğlu Güney Günçıkan, kardeşleri Ayşe Oğul ve Serdar Şenat ve yakın dostlarının yanı sıra geceye gazeteci arkadaşları; Aynur Çolak, Özlem Altunok, Esra Açıkgöz, Edibe Buğra, Miyase İlknur, Simay Gözener, Tüles Hasdemir, Dilek İlkokur, Tayfun Gönüllü, Emre İper, Günseli Özatalay, Günnaz Kuruçay, Tuğrul Eryılmaz, Mustafa Çetin, Gülsev Toksöz, Sevim Ertemur, Ceren Çıplak Drillant, Hatice Keriman Uzun, Vedat Arık, Zeynep Altay, Candeğer Muradoğlu, Semra Can, Güler Eremektar, Ayşegül Özbek katıldı.
Gecede ayrıca başından itibaren metin yazarlığını yaptığı "Bir Yudum İnsan" belgeselinin yapımcısı Nebil Özgentürk ve ekibinden Melda Davran da yer aldı.
Berat Günçıkan'ın yaşamı, mücadelesi, gazeteciliği hakkında dostları hikayeler anlattı, anılar paylaşıldı. Tayfun Gönüllü de Berat Günçıkan'ın ardından hazırladığı bir videonun gösterimini yaptı.
Oğlu Güney şunları söyledi:
"Annem bana öyle bir kültür mirası bıraktı ki ömrümün sonuna kadar yazsam, çizsem, okusam da yine de onun bıraktığı o doluluğa erişemem."
Aynur Çolak, "Bir arkadaşımı, kardeşimi, yol arkadaşımı çok zamansız kaybettim; onu çok özlüyorum..." derken Özlem Altunok ise "Hepimizde ayrı ayrı iz bırakan, hepimize özel bir kadındı Berat. Bu kudret isteyen bir şey" şeklinde konuştu.
Melda Davran ise şunları dile getirdi: "Bir Yudum İnsan varsa onun sayesinde. İşiyle, yeteneğiyle, insanlığıyla, dostluğuyla çok farklıydı. Çok insan sevgisiyle dolu, adaletli br insandı. Gerçek bir dosttu."
Berat Günçıkan hakkında
Gazeteci, yazar, editör. Son olarak Murtaza Çelikel ile yaptığı nehir söyleşi kitabı "Benim Küçük İmparatorluğum" çalışması Temmuz 2018'de yayımlandı. Cumhuriyet Dergi, haber merkezi ve Adana bürosunda çalıştı. Cumhuriyet Dergi'de yayımlanan belgesel röportajları ve dizileri "Haraşo'dan Nataşa'ya / Beyaz Ruslar - Kızıl Ruslar ve Gölgenin Kadınları", "Cumartesi Anneleri, "Milliyetçilik / Linç Kültürünün Tarihsel Kökeni" isimleri altında kitaplaştırdı.
"Bir Yudum İnsan" belgesellerin metinlerini gazeteci Nebil Özgentükile birlikte yazıyordu. Gazeteciliğe Eskişehir'de yerel gazetelerde çalışarak başladı. 1959 Balıkesir doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde okudu.
18 Kasım 2018'de hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.
TIKLAYIN- Berat Günçıkan'ın bianet'te yayımlanan yazıları
Günçıkan, bia'nın düzenlediği 2010'daki Okuldan Haber Odası'na katılmış ve iletişimcilerle biraraya gelmişti.
(AÖ)