Dört polisin öldürülmesinin ardından ilçedeki Kürtlerin saldırıya uğradığı Hatay, Dörtyol'da inceleme yapan insan hakları heyeti gözaltına alınan 24 saldırganın savcılık ve mahkemece serbest bırakıldığını ortaya çıkardı.
Heyette yer alan isimlerden İnsan Hakları Derneği (İHD) bölge temsilcisi avukat Beyhan Günyeli, bianet'e, görüştükleri yetkililerin yerli halk arasında sorun olmadığını, "birilerinin" olayları ateşlediğini söylediğini aktardı.
Günyeli'nin yanı sıra, İHD yöneticisi Ömer Ayaz ve derneğin Mersin, Adana ve Hatay şube başkanlarının yer aldığı heyet ilçe kaymakamı, belediye başkanıyla, parti temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştü. Başsvcı ve emniyet müdürüyse uygun olmadıkları gerekçesiyle heyetin randevu talebini reddetti.
26 Temmuz'da başlayan saldırıların ardından gerginlik dört gün boyunca devam etmişti. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) binası yakılmış ve Kürtlere ait işyerleri zarar görmüştü. Olayların ardından ilçeye giden BDP heyeti valiliğin girişlerini yasaklamasının ardından geri dönmüştü.
Zarar karşılanacak mı?
Günyeli'nin aktardığına göre, kaymakam Hayri Sandıkçı yaşananları üzüntüyle karşıladıklarını, gençlerin sağduyulu davranmadığını, eğitim faaliyetlerine ağırlık vereceklerini söyledi. Sandıkçı olayların başlangıcında güvenlik güçlerinin yetersiz kaldığını kabul etti; ardından gelen takviye güçlerle olayların kontrol altına alındığını söyledi.
Öte yandan, kaymakamlık zarar gören işyerleri için toplam 8 bin TL tazminat önerdi; mağdurlarsa bunu kabul etmedi. Günyeli, kaymakamlığın sadece kırılan camları onarmayı önerdiğini oysa işyerlerinin talan edildiğini, zararın çok daha büyük olduğunu gözlediklerini belirtti.
Örneğin talan edilen bir kuyumcu dükkanından 1,5 kilo altının alındığı öne sürülüyor. Bir başka dükkandan çalınan altınları satmak isteyen üç kişi de yakalanarak tutuklandı.
Anlaşmazlık üzerine kaymakamlık bir komisyon oluşturarak yeniden zarar tespiti yapmaya karar verdi.
"Hassasiyet" gerekçesi
Belediye başkanı Milliyetçi Hareket Partili Fadıl Keskin de heyetle yaptığı görüşmede "Çukurca'da yakın zaman önce öldürülen bir asker nedeniyle halkın hassas olduğunu" söyledi. Olayları engellemeye çalıştıklarını anlattı.
Heyet ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Emek Partisi (EMEP), BDP ve Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanları ve Atatürkçü Düşünce Derneği'yle görüştü.
Rapor çıkacak
Günyeli 30 Temmuz'da yaptıkları ziyarette ilçede gerginliğin sürdüğünü, Kürtlerin sokakta grup halinde dolaşmaktan ve işyerlerini açmaktan çekindiğini aktardı.
İlçede güvenlik görevlilerinin de yoğun olarak görünür kaldığını vurgulayan Günyeli, görüşmeleri sırasında da bir aracın kendilerine devamlı eşlik ettiğini söyledi.
İHD heyeti incelemelerini bir rapor haline getirecek. Raporun bu hafta içinde yayınlanması bekleniyor. (EÜ)