Muğla'nın Milas ilçesinde Güllük Beldesinde atık su arıtma tesisinde yedi kişinin zehirli gaz zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmesiyle ilgili bilirkişi raporu çıktı.
Rapor, ihmaller zincirini ortaya koyuyor. Tesisin havalandırma sistemi yok, gaz ölçüm aleti yok, gaz maskesi yok, asansörü dört yıldır çalışmıyor.
Bilirkişiye göre, kazanın asli sorumlusu iş güvenliği önlemlerini almayan Akfen Güllük Çevre ve Su Yatırım ve İşletme A.Ş. İller Bankası ve Güllük Belediyesi ise tali kusurlu.
Arka arkaya öldüler
Arıtma istasyonundaki katılaşmış atık malzemesini almak için işçilerden biri elevatör makinesinin arızalı olması nedeniyle kuyuya iniyor. Gazdan zehirlenerek ölüyor. Ardından arkadaşı geri dönmeyince bir işçi daha aşağıya iniyor. O da ölüyor. Daha sonra arka arkaya dört işçi daha kuyuya iniyor; onlar da ölüyor. Son olarak işletme müdürü de kuyuya iniyor ve o da ölüyor.
Dört yıldır asansör çalışmıyormuş
Çünkü, rapora göre, kuyu içlerindeki kaba pisliklerin dışarıya atılmasını sağlamak için kullanılan halatlı ızgara denen elevatör sistemi dört yıldır çalışmıyor. Bu yüzden işçiler dört yıldır su geçirmez tulum giyerek merdivenden kuyuya iniyor, ızgarada birikmiş pisliği eli ile temizleyip yukarıdaki ikinci işçi tarafından kuyuya sarkıtılan plastik kovaya dolduruyor.
Gaz maskesi yoktu
Kazadan önce de bu işçiler zaman zaman baş ağrısı ve mide bulantısı yaşıyordu; çünkü kuyuda ölümcül olmayan ancak insan sağlığına zarar veren 10 ppm'nin üzerinde hidrojen sülfür gazı mevcuttu.
Kaza olduğunda bu gaz seviyesinin artmasıyla yedi işçi göz göre göre hayatını kaybetti. İşletmenin havalandırma sistemi yoktu, gaz ölçümü yapılmamıştı, işçilere gaz maskesi takılmamıştı. Hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştı.
İller Bankası ve Belediye tali kusurlu
Bilirkişi raporuna göre, ihmaller arıtma tesisi projelendirmesinden başlıyor. İller Bankası, zehirli atıkların terfisi için havalandırma sistemi koymuyor. Güllük Belediyesi de havalandırma sistemini eklemeden tesisi ihale ediyor.
İhaleyi alan firma Afken, işletme müdürlüğüne teknik hiçbir eğitimi olmayan iki yıllık açıköğretim öğrencisi Mustafa Öztürk'ü getiriyor. Ki kendisi de zaten kuyuya inerek hayatını kaybetti.
Bilirkişi, İller Bankasını projede havalandırma sistemi koymadığı için, Güllük Belediyesi'ni bu eksiği tamamlamadan tesisi ihale ettiği ve şirketin çalışmalarını denetlemediği için tali kusurlu buldu.
Şirket asli kusurlu
Akfen şirketi, alanıyla ilgili eğitimli bir müdür almadığı, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını yerine getirmediği, işletmesi ile ilgili denetim kontrol mekanizmalarını çalıştırmadığı ve sorunların giderilmesi için gerekeni yapmadığından asli kusurlu bulundu.
İşletme Müdürü Mustafa Öztürk de işin mahiyetini bilmediğinden işle ilgili gerekli önlemleri almayarak personelle birlikte kendi ölümüne de sebebiyet vermekten tali kusurlu bulundu.
Aileler şikayetçi oldu
Ölen işçilerden üçünün ailesi, ihmal suretiyle kasten insan öldürme, bilinçli taksirle birden fazla kimsenin ölümüne sebebiyet verme, görevi kötüye kullanma ve suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme istemiyle Akfen Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Süha Güçsav, Yetkili Genel Müdür İsmail Kürşat Tezkan, Genel Müdür Tuna Ozaner, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yvo Jozef Maria Geelen, Yönetim Kurulu üyeleri Hüseyin Kadri Samsunlu ve Alon Moshe Yegnes, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı- İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Güllük Belediye Başkanlığı, İller Bankası A.Ş. yetkilileri, Fatma Kılıç, Osman Özdemir, Av. Yasemin Dinler hakkında şikayetçi oldu. (NV)