Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Ülke çapındaki maden işletmelerinde 14 Eylül'ü takip eden dört günde dört kaza meydan geldi. Bir çalışan iş cinayetine kurban giderken, 12 işçi de yaralandı.
Maden Mühendisleri Odası yaşanan kazalara "Kazaların hepsi geçmişte meydana gelmiş kazaların kopyası niteliğindedir. Geçmişten ders çıkarılmalı, acilen gerekli önlemler alınmalıdır" diyerek tepki gösterdi.
MMO olaylarla ilgili şu basın açıklamasını yaptı ve yetkililere taleplerini sıraladı:
Kazalar dört farklı şehirde gerçekleşti
15 Eylül 2018 tarihinde; Kırşehir'in Mucur ilçesinde, tuz ocağında meydana gelen patlamada 3 işçi yaralanmıştır. Kırşehir Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre kazanın patlayıcı madde kullanma izni olmayan işyerinde, işveren tarafından temin edilen malzemelerle işçilerin patlayıcı madde yapmaya çalıştıkları sırada meydana gelen patlama sonucunda biri Afganistan uyruklu olmak üzere 3 işçi yaralanmıştır.
16 Eylül 2018 tarihinde; Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Çamdere köyü yakınlarında bulunan bir mermer ocağında, ocakta bulunan patlayıcı maddeler imha edilirken meydana gelen patlama sonucunda biri ağır olmak üzere 3 işçi yaralanmıştır. Haberde belirtildiği üzere patlayıcı maddenin kullanıldığı ocak bir mermer ocağıdır. Mermer ocaklarına blok bütünlüğünü olumsuz etkilediği için patlayıcı madde kullanım izni verilmemektedir. Bu nedenle bu ocakta da kaçak patlayıcı madde üretimi ve kullanımı olduğu düşünülmektedir.
17 Eylül 2018 tarihinde; Bursa'nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde bulunan bir mermer ocağında daimi nezaretçi olarak görev yapmakta olan Aydın Gider trafik kazası şeklinde meydana gelen kazada kaya kamyonu altında kalarak hayatını kaybetmiştir.
18 Eylül 2018 tarihinde; Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan bir termik santralde kömür bunkerinde yapılan kaynak ve kömürün kendiliğinden yanması sonucu meydana gelen yangına müdahale eden 6 işçi yaralanmıştır.
Benzer kazalarda ölüm sayısı oldukça yüksek olacaktır
Meydana gelen kazalarda ölüm sayısının 1'de kalması tamamen tesadüfi olup benzeri kazalarda ölüm sayısının oldukça yüksek olması kuvvetle muhtemeldir.
Son 4 gün içerisinde meydana gelen 4 kaza dikkatlice irdelendiğinde tüm kazaların geçmişte meydana gelen kazaların çok benzeri olduğu, geçmişten ders çıkarılmadığı anlaşılmaktadır.
Yine kazalar incelendiğinde karşımıza kaçak patlayıcı madde kullanımı ve ucuz, eğitimsiz yabancı uyruklu işçi sorunu çıkmaktadır.
Yaşanan kazalar, meydana gelen ölümler ve yaralanmalar geçmişte yaşananlara benzer olup madencilik bilim ve tekniğine uygun önlemler alınmadıkça ölümler ve sakatlıklar devam edeceğini, maden ve iş güvenliği mevzuatlarında yapılan değişikliklerin yetersiz olduğunu göstermektedir.
Bakanlıklar denetimlerini güçlendirmeli
Yaşanan kazalar; Soma, Ermenek, Karadon ve benzeri faciaların tekrar yaşanabileceğini göstermektedir. Durum başta madencilik olmak üzere tüm sektörde bakanlıkların denetim teşkilatlarının güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Ölümlerin, sakatlanmaların ve kazaların son bulması için;
Maden mevzuatı; sektör temsilcilerinin, üniversitelerin, sendikaların, meslek odalarının ve kamunun ortak görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir.
Daimi nezaretçi eğitimi geçmişte olduğu gibi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ve ilgili meslek odası olan Maden Mühendisleri Odası'nın görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir.
Daimi nezaretçinin nitelikleri, çalışma usul ve esasları madencilik bilim ve tekniğine uygun olarak yeniden düzenlenerek Maden Mühendisleri Odasının mesleki denetimi üzerindeki engeller kaldırılmalıdır.
Uzmanların mesleki güvencesi sağlanmalıdır
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile piyasalaştırılan iş güvenliği hizmetleri uygulamalarına son verilerek iş güvenliği uzmanlarının mesleki güvencesi sağlanmalıdır.
Piyasalaştırılan iş güvenliği uzmanlığı eğitimi meslek odaları aracılığı kamusallaştırılmalıdır.
Son yıllarda artarak devam eden kaçak patlayıcı madde kullanımı için İçişleri Bakanlığı tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.
Yaşadığımız coğrafyada devam eden savaşlar sonucu yaşanan göçler tüm sektörlerde olduğu gibi madencilik sektöründe de eğitimsiz ve deneyimsiz ucuz yabancı iş gücü istihdamı kontrol altına alınmalıdır.
Tüm sektörlerde olduğu gibi madencilik sektöründe de sendikal örgütlenmeye engel olan nedenler acilen ortadan kaldırılmalıdır.
Aksi takdirde kazalar ve ölümler yaşanmaya devam edecektir. (HA)