Aralık 2013’te Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) dört eski bakanın rüşvet ve yolsuzluktan Yüce Divan’da yargılanmalarının yolu önceki gün (20 Ocak) TBMM Genel Kurulu’ndan çıkan kararlarla kesilirken onlarca haberci, iddiaları gündeme getirdikleri için aylardır hapis istemiyle yargılanıyorlar; bir kısmı mahkum oldu bile!
Ayrıca, medya organları hem sosyal medyadan gündeme düşen ses kayıtları ve telefon tapelerine ulaşmaya ve gerçekliğini soruşturmaya engel olan hem de TBMM Soruşturma Komisyonu’nun işlemlerini yansıtmaya engelleyen yayın yasaklarıyla mücadele etmek zorunda kaldı.
Son olarak Anayasa Mahkemesi, dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine getirilen yayın yasağına karşı, gazeteciler Adnan Keskin ve Banu Güven ile akademisyenler Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak’ın yaptığı bireysel başvuruları reddetmişti.
Haberci yargılamak için gerekçe bol
Önümüzdeki günlerde yayımlanacak BİA Medya Gözlem Raporu’nda da yer alacak vakalara göre, Yurt gazeteci ve Ulusal Kanal muhabirleri mahkum oldu; Taraf, Cumhuriyet, soL, BirGün, Yurt ve Zaman gazetesi çalışanları da halen yargılanıyorlar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Bilal gibi aile fertleri, hükümete yakın iş çevrelerinin şikayetleriyle açılan davalar “hakaret”, ifira”, “soruşturmanın gizliliği”, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” veya “suçlu göstermeye” dayandırıldı.
Mahkum oldular
Yurt gazetesi eski muhabiri Meriç Şenyüz ve Mehmet Demirkaya, 17 Ocak 2014’te çıkan “Bilal'in vurgun planı” haberiyle Cumhurbaşkanının oğlu Bilal Erdoğan’ın Etiler Okulu üzerindeki projelerini aktardıkları için ertelemeli beş ay hapse mahkum oldu.
Ulusal Kanal muhabiri Özer Sürmeli de, “Tuvalette rüşvet teslimatı" haberi nedeniyle “kişileri suçlu göstermek”ten aynı cezayı aldı.
Taraf’a dört dava
Taraf gazetesi muhabiri Aysun Yazıcı hakkında, 17 Aralık 2013 yolsuzluk operasyonunda evindeki ayakkabı kutularında 4,5 milyon dolar çıktığı iddia edilen ve tutuklanan Türkiye Halk Bankası eski genel müdürü Süleyman Aslan ile ilgili haberde “soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği ve “adil yargılamayı etkilediği” iddiasıyla 19 Mart’ta mahkeme çıkacak. Gazetecinin 8,5 yıl hapsi isteniyor.
Aslan’ın şikayetçi olduğu Taraf Ankara temsilcisi Hüseyin Özay da, 15 Kasım’da gündeme gelen dava kapsamında aynı suçlamalarla yargılanacak. Taraf muhabiri Hüseyin Özkaya’ya da, Aslan ile ilgili kaleme aldığı 10 haber nedeniyle yargılanıyor.
Önerge haberleştirene “iftira” davası
soL gazetesi eski muhabiri Rıfat Doğan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Sevda Tepesi’nin imara açılmasıyla ilgili verdiği soru önergesini 15 Nisan’da haberleştirdiği için yargılanıyor. Doğan, 13 Ocak 2015’te “iftira” iddiasıyla mahkemeye çıkacak.
Soner Yalçın’a “Bilal” davası
Gazeteci Soner Yalçın’a “Kayıp Sicil/Erdoğan’ın Çalınan Dosyası” kitabında Bilal Erdoğan için “Berkin, Türkiye’nin oğlu. Bilal, babasının oğlu. Berkin, temiz Türkiye’nin simgesi. Bilal, kirli Türkiye’nin simgesi” diye yazdığı için hakaretten yargılanacak. İki yıl dört aya kadar hapsi istenen Yalçın, 3 Mart’ta İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne çıkacak.
Yazar Seray Şahiner de sanık
BirGün yazarı Seray Şahiner hakkında, 7 Ağustos’ta çıkan “Buraları eskiden hep düz liseydi” yazısında Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Yurt muhabirine de dava
Yurt gazetesi muhabiri Ali Kemal Karabudak hakkında, Bilal Erdoğan’ın “İşte Bilal'in rüşvet pazarlığı" haberi için yaptığı şikayet nedeniyle 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı (20 Kasım).
Cumhuriyet’e dört dava
Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar hakkında, 18 Temmuz tarihli “Fezlekeleri Okumak Hakkımız” yazısından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın şikayetiyle “hakaret”ten dava açıldı.
17 Aralık 2013 yolsuzluk suçlamalarından haklarından takipsizlik verilen Yasin El Kadı, Usame Kutub ve Cengiz Aktürk’ün şikayetiyle “Cumhuriyet” eski yayın yönetmeni İbrahim Yıldız ve haber müdürü Aykut Küçükkaya da yargılanmaya başladı. Duruşma savcısı, “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “hakaret”ten suçlanan gazetecilerin beraatini istedi. Dava 27 Ocak’ta sürecek.
25 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili TÜRGEV yetkilisi Bilal Erdoğan’ın Fatih Belediyesi’ne tarihi bir konağın restorasyonunun acil bitirilmesi için baskı yaptığı iddiasını dile getiren Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun da mahkeme karşısına çıktı. Coşkon’un 13 Eylül 2014 tarihli “TÜRGEV’e Hediye Konak” haberi nedeniyle hakaretten hapsi isteniyor. Dava 19 Şubat’ta.
Cumhuriyet karikatüristi Musa Kart, 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla ilgili çizdiği karikatürü yoluyla Erdoğan’a hakaret, iftira ve soruşturmanın gizliliğini ihlalden yargılandı, ilk duruşmada beraat etti. Erdoğan’ın avukatı temyiz edeceğini açıkladı.
Barış İnce’ye üç dava
TÜRGEV fezlekelerini 3 Mart’ta “Ceplerine duble yol yapmışlar” başlığıyla gündeme getiren BirGün gazetesi yayın yönetmeni Barış İnce de, oğul ve baba Erdoğan, Abdülhamit Çay ve Cengiz Aktürk'ün şikayetçiyle yargılanıyor, “gizliliği ihlal” ve “hakaret”ten suçlanıyor.
Ayrıca, “Örgüt de belli, lideri de” başlıklı yolsuzluk haberinden İnce’nin “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla yargılandığı davada savunması alındı. Şikayetçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kızı Esra Albayrak, diğer kızı Sümeyye Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak gözüküyor. Dava 12 Şubat 2015’te.
Ayrıca, akrositişli savunmasında (Bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralayıp anlamlı bir sözcük oluşturmak) Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla İnce’ye yeni bir dava açıldı.
Zaman müdürüne “tape” davası
Zaman gazetesi sorumlu müdürü Harun Çümen hakkında, “Türkiye bu ses kayıtlarını dinliyor” ve “İşte CHP liderinin Meclis’te dinlettiği ve Başbakana ait olduğu iddia edilen tapeler” başlıklı yazılar nedeniyle Cumhurbaşkanının şikayetiyle dava açıldı. Çümen’in 17 yıl hapsi isteniyor (EÖ).