Cumhurbaşkanına hakaretle yargılanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi üyesi, Birleşik Haziran Hareketi İzmir Yürütmesinden Onur Kılıç’la ilgili duruşma bugün İzmir 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Kılıç ve avukatları bugün ilk savunmalarını verdiler ve iddianamenin reddini talep ettiler. Hakim Orhan Yüksel talebi reddetti.
Özdoğan: Madde müştekiyi kapsamıyor
Kılıç’ın avukatlarından Zeynep Sedef Özdoğan, iddianamenin neden reddedilmesi gerektiğini şöyle açıkladı:
“Müvekkilimin yargılandığı TCK’nın 299. maddesi devletin egemenlik alametlerini ve organlarının saygınlığına karşı suçlar başlığını taşımaktadır. Bu noktadan hareketle şu anda bu makamı kullanan şahsın Cumhuriyeti bekleme odasına alındığı, Cumhurbaşkanlığı kavramının çöktüğüne dair beyanları ile bizzat en son katıldığı toplantılarda kendisinin devlet başkanı olduğunun belirtir beyanları ile aktif siyaset yapması nedeniyle TCK'nın 299. maddesinin korunmasından yararlanmayacağını belirtmek istiyoruz.”
Doğan: İşlemler yok hükmünde
Avukat Cemal Doğan da şunları söyledi:
“Müvekkilim hakkında terörle mücadele kapsamında bir soruşturma yapılıp bu yönde gözaltına alınarak delil toplanması aşamasına geçilmiştir. Oysa terörle mücadele kapsamında bir suç söz konusu değildir, bu nedenle yapılan hazırlık işlemlerinin tümüyle yok sayılmasını ve yok hükmünde değerlendirilmesini talep ediyoruz.”
Kılıç: Talimatı cumhurbaşkanı verdi
“Hırsız, katil Erdoğan” sözleri nedeniyle yargılanan Onur Kılıç da savunmasında şunları dile getirdi:
“İsmi geçen şahısın yani Cumhurbaşkanının Gezi olayları sırasında buradaki toplanan kalabalığın dağıtılması amacı ile bizzat talimat verdiği, bu talimat doğrultusunda da bir kısım gençlerin ölümle yaralanmaları ile sonuçlanan olayların olduğunu, buna dayalı olarak bu eylemlerden siyaseten sorumlu olduğunu belirtmeye yönelik toplumda milyonlarca kişi tarafından dillendirilen bir söz olarak söylenen ve hakaret kastı içermeyen bir sözdür. Benim de bu sözü söylemem de hakaret kastı ile davranarak dile getirdiğim bir slogan ya da söz olmamıştır.”
“Hırsız şeklindeki niteleme de 17-25 Aralık soruşturmaları kapsamında tape ya da benzeri şekilde ortaya çıkan ve o dönem Başbakanlık yapan ve bu iddianamede beni muhatap aldığı yazılı olan şahısın çeşitli vesilelerle değişik miting ve toplantılarda bu görüşmelerin varlığını kabul eden beyanlarının bulunması karşılığında dile getirilen siyasi bir eleştiri taşıyan bu nedenle de herhangi bir hakaret ya da aşağılama kastı olmayan sözlerdir.”
Hakim: Yargılamaya etkisi olmaz
Kılıç, 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan Egemen Bağış, Muammer Güler; Bilal Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan ile Rıza Sarraf’ın tanık olarak dinlenmelerini talep etti.
Hakim “yargılamaya bir etkisi olmayacağını” söyleyerek talebi reddetti, bir sonraki duruşma tarihini 23 Haziran, saat 13:30 olarak belirledi. (AS)
Ne olmuştu? |
Onur Kılıç, 12 Şubat’ta kaldığı arkadaşının evinde, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şubesinden polis baskınıyla gözaltına alındı, aynı akşam tutuklandı. 11 Ocak'ta İzmir'de Birleşik Haziran Hareketi tarafından düzenlenen Laik ve Bilimsel Eğitim eylemlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen Kılıç, eylemlerde atılan “Hırsız-katil” sloganına eşlik etmekle suçlandı. Kılıç, 13 Şubat’taki “Laik eğitim ve bilimsel eğitim için okul boykotu”nun da örgütleyicilerindendi. Gözaltına alındığında da Twitter hesabından da şu açıklamayı yaptı: “11 ocak'ta izmir'de düzenlediğimiz eylemde attığım 'hırsız-katil erdoğan' sloganı nedeniyle, cb'ye hakaret suçlamasıyla gözaltına alındım. Şu anda terörle mücadele şubesine götürülüyorum. Daha sonra savcı ifademi alacakmış. Yeri gelmişken tekrarlayayım: hırsız-katil Erdoğan.” Kılıç’ın tutukluluğuyla ilgili ilk itiraz 18 Şubat’ta İzmir 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Bunun üzerine İzmir 6. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderilen itiraz burada da reddedildi ve Kılıç’ın tutukluluğunun sürmesine karar verildi. Kılıç 26 Şubat’ta tahliye oldu. |