PKK lideri Abdullah Öcalan’ın savunmasını üstlenen ve aralarında Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının da bulunduğu 28′i tutuklu 50 avukatın yargılandığı davada, Şaziye Öner, Mustafa Eraslan, Mehmet Sabırtaş ve Cemal Demir tahliye edildi.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen dördüncü duruşmada, avukatlar tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yaptı.
Avukat Davut Erkan, bianet’e yaptığı açıklamada, hakkında yakalama kararı bulunan Avukat Baran Pamuk’un son duruşmaya katıldığını söyledi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, Pamuk’u tutuklamadı. Pamuk “adli kontrol” ile serbest bırakıldı.
Dündar’ın ifadesi Bursa’da alınacak
Silivri’de görülen duruşmaya tüm tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile çok sayıda avukat katıldı.
Ayrıca Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile çok sayıda Avrupa ülkesinden baroların temsilcileri, insan hakları savunucularının bulunduğu 54 kişilik heyet ile İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve baro yöneticileri de duruşmayı izledi.
Mahkemede Kürt Enstitüsü'nden üç tercüman da hazır bulundu, avukatlar Kürtçe savunma yaptı.
Duruşmanın başında, Avukat İrfan Dündar’ın huzurda dinlenmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, Dündar’ın bulunduğu Bursa’da talimatla ifadesinin alınmasına karar verdi.
“Avukatım, mesleğimi yaptım”
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi duruşmada söz alarak Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) avukatların tutuklanmasıyla ilgili konuştu.
“Savunmanın özgür ve bağımsız olmadığı yargılama da yargı da bağımsız olmaz” diyen Elçi, yargının ve avukatlarının bağımsızlığının hukuk sistemini temelini oluşturduğunu kaydetti.
Tutuksuz yargılanan Avukat Nezahat Paşa Bayraktar, meslektaşlarının tutukluğu sürdükçe savunma yapmayacağını söyledi.
Tutuklu sanıklardan Hatice Korkut, iddianamede “suç tarihinin” 2009’dan başladığını ancak müvekilleri olan PKK lideri Öcalan'la 1999 yılından beri görüştüklerini ifade etti:
“Neden bu tarih? 1999'dan beri yaptığımız bir işi neden gizli yapalım? Avukatlığın gereklerini yerine getirdim. Kimi zaman zor kararlar almamız gerekti ama bunu da hukuk çerçevesinde yaptık.”
Tutuklu avukat Asiye Ülker de Kürtçe yaptığı savunmasında, iddiaları kabul etmedi, “Avukatım, mesleğimin gereğini yerine getirdim” dedi.
Tutuklu avukatlardan Kürtçe savunma yapan Avukat Şaziye Öner de Öcalan’ın avukatlığını yaptığı ve Kürt olduğu için tutuklandığını söyledi.
Tutuklu avukat Mustafa Eraslan da “Biz Öcalan'ın mesajlarını iletmekle suçlanıyoruz. Ama bugün mesajları devlet ve MİT taşıyor” dedi.
Mahkeme heyeti dört avukatın tahliyesine karar verirken tutuklu yargılanan gazeteci Cengiz Kapmaz ile diğer tutuklu avukatların tahliye talebini reddetti.
Bir sonraki duruşma 20 Haziran’da görülecek. (AS)