Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar adli yılın açılışının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Galasaray Üniversitesi’nden Ildırım Başak Demir, Kadir Has Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Çağla Diner ve Nişantaşı Üniversitesi’nde işten çıkarılan Prof. Dr. Melih Kırlıdoğ'un üçüncü, Kemerburgaz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülçin Coşkun'un ikinci duruşmaları görüldü.
Duruşmaya Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile 1 Eylül 2016'da Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da katılarak sürece destek verdi.
1. Duruşma
Mahkeme, Galatasaray Üniversitesi'nden Ildırım Başak Demir'in duruşmasıyla açıldı. Demir'in üçüncü duruşmasında avukatı İlkan Koyuncu da duruşma salonunda hazır bulundu. Demir, ikinci duruşmaya sağlık problemi nedeniyle katılım sağlayamamıştı.
Demir, mahkeme heyetine savunma yaptı. Savunmasında, bildiriyi imza attığı dönem Cizre'de yaşanan olayları hatırlatan Demir, şiddetin her türlüsüne karşı duran biri olarak, adının terörle yan yana anılması hakaret olarak sayacağını belirtti. Demir, mahkemeden beraatını talep etti.
TIKLAYIN – Ildırım Başak Demir'in Beyanı
Mahkeme Demir'in dosyasını verilen birleştirme kararı gereğince, 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen diğer barış akademisyenleri davalarıyla birleştirildi. Mahkeme heyeti esas ve savunmayı beraber değerlendireceğini belirtti.
Ayrıca Demir mahkemenin sorduğu hükmün açıklanmasının geri bırakılması sorusunu daha sonraki aşamalarda, avukatıyla birlikte değerlendireceğini belirtti. Dava 18 Ekim saat 9:30'a ertelendi.
2. Duruşma
Kadir Has Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Çağla Diner'in üçüncü duruşması görüldü. Diner duruşmaya katılmazken, Diner'in avukatı Özlem Ayata'da mahkeme salonunda hazır bulundu.
Diner, ilk duruşmada ifade vermiş, ikinci duruşmada ise hükmün salınmasının geri bırakılmasını kabul ettiğini belirten dilekçeyi mahkeme heyetine sunmuştu.
Günün ilk duruşmasında olduğu gibi mahkeme heyeti Diner'in dosyasını da diğer dosyalarla birleştirme kararı aldı. Duruşma 18 Ekim saat 09:00'a ertelendi.
3. Duruşma
Günün üçüncü duruşmasında Nişantaşı Üniversitesi'nde işten çıkarılan ve şu an Almanya'da bulunduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamayan Melih Kırlıdoğ'un davası devam etti.
Kırlıdoğ'un avukatı Meriç Eyüboğlu erteleme talep etti. Dava 26 Şubat 2019'a ertelendi. Dava diğer dosyalarla birleştirildi.
Mahkeme ayrıca Kırlıdoğ hakkında istinabe kararı verdi. Eğer bürokratik işlemler Kırlıdoğ'un Türkiye'ye dönüşünden önceye yetişirse Kırlıdoğ'un ifadesi Almanya'da alınabilecek.
4. Duruşma
35. ACM'de gerçekleştirilen günün son duruşmasında Kemerburgaz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gülçin Coşkun'un ikinci duruşması görüldü.
Özel nedenlerden dolayı Kemerburgaz Üniversitesinden işten çıkartılan Coşkun Berlin Humboldt Üniversitesi'nde akademik kariyerine devam ediyor.
Coşkun, ikinci duruşmasında mahkeme heyetine savunmasını yaptı ve beraatını talep etti.
Suruç katliamı ile başlayıp yükselen şiddet olayları karşısında insan, yurttaş ve yıllardır devlet üzerine kafa yoran bir sosyal bilimci olarak susmanın imkansız olduğunu belirten Coşkun, imzaladığı bildirinin tek amacının, barışın tekrardan tesis edilmesi için bir barış çığlığı olduğunu söyledi.
TIKLAYIN – Gülçin Coşkun'un Beyanı
Coşkun'un avukatı Meriç Eyüboğlu, dosyanın 13. ACM'deki dosyalarla birleştirilmesini eğer talebi kabul edilmez ise yargılamanın görüldüğü 35. ACM'deki diğer dosyalarla birleştirilmesini istedi.
Eyüboğlu ayrıca ortada suç unsuru olmadığını belirterek, müvekkilinin suç işlemediğini, imzalanan metnin sadece bir fikir beyanı olduğunu ve duruşmanın ertelenmesine gerek olmadığını belirterek müvekkili hakkında tahliye talep etti.
Duruşma savcısı, Coşkun'un beraat talebini reddetti. Ayrıca mahkeme heyeti dosyayı 35. ACM'deki diğer dosyalarla birleştirdiğini açıkladı. Hükmün salınmasının geri bırakılması talebini ise mahkeme kabul etti. Duruşma 18 Ekim'e ertelendi.
Akademisyen yargılamaları hakkında
5 Aralık 2017'de başlayan davalar 17 Temmuz 2018’e kadar sürdü. 11 Eylül 2018'de adli tatilin bitmesiyle yargılamalara tekrar başlandı. 280 günde 256 akademisyenin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Bu süreçte bir kısmının ikinci ve üçüncü duruşmaları da yapıldı; 19 kişiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
TIKLAYIN - Akademisyen Yargılamalarında Cezalar
Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
11 Eylül itibariyle 261 akademisyenin ilk duruşması görülmüş oldu.
TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi
Ne olmuştu? 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 11 Eylül itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 261 oldu. 19 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(HA)