Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalamaları nedeniyle yargılandıkları davanın altıncı duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü.
Dört akademisyen "Terör örgütü propagandası" başlıklı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesinden yargılanmaya başlamıştı. Savcının ilk duruşmadaki talebi üzerine akademisyenlerin Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine göre yargılanması talebine dair Adalet Bakanlığı'ndan izin bekleniyordu.
Altıncı duruşmada akademisyenlerin avukatları dosyadaki bir belgeden hareketle yazının gediğini düşündüklerini söyledi. Yazının geip gelmediğinin sorulmasını, döndüyse getirilmesini talep etti. Bir sonraki duruşma 18 Nisan 2018 saat 10.30'da.
"Yazının geldiğini düşündük"
Esra Mungan ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.Duruşmayı Barış Akademisyenler, Halkların Demokratik Partisi milletvekili Garo Paylan'ın da aralarında olduğu isimler izledi.
Mahkeme heyetinin değiştiği görüldü. Heyet değiştiği gerekçesiyle eski zabıtlar okundu Dosyanın TCK 301. maddeden yargılama izni konusunda gönderildiği Adalet Bakanlığı’nda olduğu görüldü.
Hakim, Mungan’a beyanını sordu. Mungan ifadesini verdiğini belirtti.
Avukat Meriç Eyüboğlu, Adalet Bakanlığı’ndan yazını geldiğini düşündüklerini ancak bu konuda yazılı bir beyana ulaşamadıklarını söyledi.
“Dosyada bulunan bakanlık bürosunun yazısının içeriği incelendiğinde 17 Kasım 2017 tarihli yazının içeriğinde dosyanın Adalet Bakanlığı’ndan geldiğini düşündük, biz bu nedenle dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderiliş gerekçesini içeren fezekeyi ve dosyanın dönme ihtimaline binaen dosyanın istenmesini talep ediyoruz” dedi.
Avukat Ziynet Özçelik, böyle bir soruşturma izni yazısının gönderildiği bilgisini edindiklerini belirterek, bunun sorulmasını ve getirtilmesini talep etti.
Savcı dosyanın Adalet Bakanlığı’ndan dönüşünün beklenmesini talep etti. Mahkeme, dosyanın Adalet Bakanlığı’ndan dönüp dönmediğinin bakanlık bürosundan sorulmasını, döndü ise gönderilmesinin istenmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti:
Mahkeme Başkanı: Fahrettin Düzalan.
Üyeler: Kadir Karakoç, Dr. Abdullah Ok.
Savcı: Asım Ekren.
Ne olmuştu? 1128 akademisyen, 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adına "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriyi yayınladı. Toplam imza sayısı 2212'ye ulaştı. Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi kapsamında yaşananları basın toplantısıyla paylaştı. (10 Mart 2016) Camcı dışındaki üç akademisyen 15 Mart 2016’da; tutuklama kararı çıktığında yurtdışında olan Camcı ise Türkiye’ye döndüğünde 31 Mart 2016’da “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı. Dört akademisyen 22 Nisan 2016'daki ilk duruşmada serbest bırakıldı. İlk duruşmada savcı suçlamayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde belirlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde değiştirmesiyle yargılama izni için Adalet Bakanlığı'na başvuruldu. Ekim 2017'de en az 148 imzacı akademisyen hakkında da iddianame hazırlandı. Savcı İsmet Bozkurt'un hazırladığı iddianamede imzacı akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" ile suçlandı. İlk duruşmalar 5 Aralık 2017'de görüldü. |
(BK)