Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Barış akademisyenlerine yönelik açılan ilk dava olan ve bir süre tutuklu kalan akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un yargılandığı davanın 9. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Akademisyenlerin avukatı Meriç Eyüboğlu mazeret bildirerek duruşmaya katılamadığı için mahkeme, duruşmayı 23 Mayıs saat 10.00'a bıraktı.
Ayrıca akademisyenler Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy'un adreslerinin yurtdışında olması sebebiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) hususunda beyanda bulunmaları ve esasa karşı savunmalarını sunmaları için istinabe evraklarının hazırlanıp gönderilmesine karar verildi.
Savcı mütalaasını tekrar etti
Mahkeme başkanı, duruşmada hazır bulunan akademisyenler Esra Mungan ve Meral Camcı'ya HAGB hususundaki beyanlarını sordu. Akademisyenler avukatlarıyla görüştükten sonra beyanda bulunacaklarını söyledi.
Duruşma savcısı 3 Eylül 2018 tarihli mütalaasını tekrarlayarak sanıkların Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2* uyarınca cezalandırılmalarını istedi.
Mahkeme yurtdışındaki akademisyenlerin savunmalarının alınması için verdiği istinabe kararı ve avukatın mazeretinin kabulüyle duruşmayı erteledi.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Ali Günay - Üyeler: Fatih Akgün, Harun Bayram - Savcı: Ramazan Gökçe.
Ne olmuştu? 1128 akademisyen, 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adına "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriyi yayınladı. Toplam imza sayısı 2212'ye ulaştı. Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi kapsamında yaşananları basın toplantısıyla paylaştı. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2 maddesinde belirlenen "örgüt propagandası" suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016'da serbest bırakıldılar. 22 Nisan 2016'daki ilk duruşmada savcı suçlamayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde belirlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde değiştirmesiyle yargılama izni için Adalet Bakanlığı'na başvuruldu. 18 Nisan 2018'deki yedinci duruşmada Bakanlık izin yazısının dava dosyasına girdi. Duruşma savcısı 9 Ekim 2018'deki sekizinci celsede esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, akademisyenlerin TMK 7/2'ye göre cezalandırılmalarını istedi. Akademisyen Yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Ekim 2017'de ise imzacı akademisyenlerin tamamına yakını hakkında Savcı İsmet Bozkurt'un hazırladığı iddianame ile davalar açılmaya başladı. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" ile suçlandı. İlk duruşmalar 5 Aralık 2017'de görüldü. |
(TP)
* TMK 7/2 “Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklinde. Maddenin ikinci cümlesi “Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır” ifadesini içeriyor.