35 ilde 6500 bina eş zamanlı patlatıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "iktidarıma mal olsa dahi, yapacağım" dediği Afet Yasası kapsamında tüm Türkiye'yi kapsayacak kentsel dönüşüm sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının itirazlarına rağmen başladı.
Yıkımın İstanbul'daki ayağı riskli bölge ilan edilip dönüşmün ilk uygulama yeri olacak Esenler'di. Başbakan'ın katıldığı tören için yüzlerce insan otobüslerle "yıkımı" izlemek için geldi.
Balonlarla süslenen binayı Başbakan Erdoğan "Yuva yıkmak değil, güvenli yuvalar yapmak istiyoruz" diyerek düğmeye basarak yıktı. Ve ekledi: "Vatandaşı 60 yıllık sıkıntıdan kurtaracağız, can ve mal güvenliğini vatadanşın mağduriyeti üzerine kurmayacağız."
Mahalleli imza topladı
İsmi "Avaz 2023" olan projede 10-15 katlı rezidans görünümünde binalar altında dükkanlar gözüküyor.
Dörtte biri kiracı 5 bin kişiyi kapsayan projede 1200 daire yıkılacak. Mahallede tam bir belirsizlik ve tedirginlik hakim.
1970'lerde çoğu Sivas ve Kars'tan gelen mahallelinin kat tapusu yok. Bir yıldır evlerinin ölçüsü alınıyor; dönüşüm yapılacak deniyor ancak doğru düzgün bir bilgilendirme yapılmamış.
Proje Bakanlar Kurulu'nda bu hafta geçince belediye yetkilileri tek tek insanları görüşmeye çağırmış. Mahallede kurulan ofisteki bir görevli, 100 metrekare eve ortalama 80 metrekare düştüğünü, daha büyük ev isteyenlerden aradaki fark için metrekaresi bin liradan 10 taksitle fark istendiğini söyledi. Herkese yeni binalar yapılana kadar 500 lira kira yardımı, kiracılara ise sadece 1 lira taşınma parası verileceği söyleniyor. Şu ana kadar 96 kişi yeni proje için imza vermiş.
Sadece arsa tapusu olan ev sahipleri kimseye güvenemediği ve muhatap alınmadıkları için dün gece toplanarak belediyeye ithafen taleplerini içeren bir metin imzaladı:
"İfrazlı tapu, taahhüt edilenlerin kağıt üzerinde yazılı olarak tebliğ edilmesi, projenin maket değil gerçek halinin gösterilmesi, görüşmelerin topluca yapılması."
30 yıllık yaklaşık bin kiracı ise projede yok. Kiracı Fatma Hanım, "Bize 'oyları verdiniz bak sizi kapı dışarı koyuyor diyorlar' ama ben Başkanımıza (Tayyip Erdoğan) güveniyorum. Bizi mağdur edeceğine inanmıyorum" diyor.
Ancak Fatma Hanım dışındakiler aynı görüşte değil.
"Başımıza gelecekleri bilmiyoruz"
Haydar Aksu (Yıkılan sembolik binanın yanındaki oto tamircisi): İki sene önce 50 milyar masraf yaptım buraya. Dokuz elemanım çalışıyor. Halimizi soran muhatap alan yok. Hiç kimse bir şey söylemiyor yarın mı yıkacaklar bir ay sonra mı?
Nuray Kara (Mahalledeki konfeksiyon atölyesi sahibi): 35 senedir burada yaşıyorum. İki çocuğum var; eşim hasta ben burayı işletiyorum. 10 tane de kadın çalışanım var. Belli bir düzenimiz var. Projede hiçbir güvece yok. Başıma gelecekleri bilmiyorum. Karşımda kim var, öğrenmek istiyorum. Tapularımızı versinler önce sonra kendimiz yapalım evlerimizi. Buradan bizleri sürüp zenginleri getirecekler olacağı bu.
Hatice Alabaş (Konfeksiyonda işçi): 18 yıldır burada kiracıyım. 500 lira kira veriyorum. Hem evim, hem işim gidecek. Tamamen ortada kalıyoruz. Git de nereye gidersen git diyorlar. Buraya kira kotası koysunlar; yoksa burada kiralar 1 liraya yükselince nasıl ödeyeceğim. Buradakilerin yüzde 80'i düşük gelirli. Tanıdık bakkal var; hiçbir şey olmasa iki ekmek yazdırıp karnımızı doyuruyoruz. Şimdi süpermarkete mi yazdıracağım?
Yan mahalledeki projenin adı ise Tuna 2071... (NV)