"Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema" projesi kapsamında, engellilerin farklı ve özgün temsillerini izleyici ile buluşturabilmek amacıyla; başrolünde engelli kişi ya da kişilerin bulunduğu 4 kısa filmden oluşan bir film seçkisi izleyiciyle buluşacak.
Filmler, 12 Mart Cumartesi ve 13 Mart Pazar günleri, 48 saat süresince ücretsiz ve çevrimiçi olarak btvc.muvi.com adresinde, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleri ile erişilebilir olarak yayında olacak.
Çevrimiçi gösterimler
Seçkide yer alan ilk film Doug Roland'ın yönettiği, 2021 Akademi Ödülleri'nde En İyi Kısa Film ödülü için yarışan, kör ve sağır bir oyuncunun oynadığı ilk film olan "Derinden Hissetmek" (Feeling Through). Film, New York sokaklarında dolaşarak umutsuzca kalacak bir yer ararken, yardıma ihtiyacı olan Artie ile karşılaşan Tereek'in hikayesini anlatıyor.
Seçkide yer alan ikinci film, "Bunun İçin Fazla İyiyiz" (We Are Too Good For This). Sissy Malek'in yönettiği film, sosyal konutlarda yaşayan bir grup arkadaşın, başkalarının kusur olarak gördüğü özelliklerini kullanarak bağımsızlıklarını savunmalarını anlatırken, engelliğe dair klişeleri de altüst ediyor.
Itandehui Jansen'in filmi "İşaretler ve Jestler" (Signs and Gestures) seçkide yer alan üçüncü film. Filmde bir flört uygulaması aracılığıyla sohbet eden çiçekçi Clara ve sanat öğrencisi Simon'ın, ilk randevularında karşılaştıkları beklenmedik durum ve sonrasında yaşananlar anlatılıyor.
Bea R. Blankenhorst'un filmi "Tutulmanın Ardından" (After The Eclipse) seçkide yer alan son film. Film, 1920'ler Arjantin'inin kırsal bir kasabasında, insanların yakınlaşması için düzenlenen bir balonun önyargıları nasıl yıktığını gözler önüne seriyor.
Bu yıl nisan ayında başlayan Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema projesi, 15 aylık uygulama dönemi boyunca sinema ve erişilebilirlik alanında çalışan tarafları bir araya getirerek bir diyalog zemini oluşturmayı, sinemaya erişimin önündeki engelleri tanımlamayı, bu engellerin nasıl bertaraf edilebileceği üzerine ilgili aktörlerle fikir alış verişi yaparak çözüm üretmeyi ve engellilerin sinemadaki temsillerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Sinemadaki temsillerinin artırılması konuşuldu
Puruli Kültür Sanat tarafından yürütülen "Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema" projesi kapsamında "Engellilerin Sinemadaki Temsillerinin Artırılması" konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda; sinema eserlerindeki engelli temsillerinin özgün ve gerçekçi bir şekilde ortaya konması ve bu temsillerin artırılması gerekliliği vurgulanarak, engelli karakterlerin basmakalıp ve önyargılara dayalı tasvirlerinin önüne geçebilmek adına çözüm önerileri tartışıldı.
Engellilerin sinema ve TV sektöründeki istihdamlarının da var olan önyargılar sebebiyle yetersiz kalmasının önüne geçebilme yollarının konuşulduğu toplantının raporu önümüzdeki günlerde Puruli Kültür Sanat'ın web sitesinden yayınlanacak.
(AÖ)