Don Kişot Bisiklet Kolektifi, atlı faytonların kaldırılması talebiyle "faytondan in, bisiklete bin" sloganıyla eyleme çağırıyor.
27 Temmuz 2019 Cumartesi günü, saat 19.00'da Kadıköy Rıhtım Adalar İskelesi önünde buluştuktan sonra Bostancı'ya pedallayacak eylemciler, saat 20.20'de Bostancı Adalar İskelesi önünde basın açıklaması yapacak.
Eyleme, atlı faytonların kaldırılmasını ve atların hayatları boyunca kullanılmadan yaşamasının sağlanmasını destekleyen herkes bisikletle katılabilecek.
İmamoğlu’ndan sözünü tutması istendi
Eylemin duyurulduğu Facebook sayfasında atlı faytonların kaldırılması yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait olduğu hatırlatıldı.
2019 yerel seçimleri öncesi Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'nun "SÖZ VERİYORUM" metnine imza atarak, metnin 15. maddesinde düzenlenen atlı faytonların kaldırılması sözünü de veren İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'ndan bu sözünü yerine getirmesi istendi.
Metnin 15. maddesinde “Atlı Faytonları kaldırarak yerine akülü ulaşım araçları koyacağıma, kurtarılan atların etolojilerine uygun geniş doğal ortamlarda rehabilite edilerek ölene kadar yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacağıma... söz veriyorum” ifadeleri yer alıyor.
“Hayvan istismarı tarihe karışmalı”
Eylem çağrısında şu ifadelere yer verildi:
“Tıpkı ‘hayvanlı sirkler, yunus parkları, niyetçiler, hayvanat bahçeleri, kürk çiftlikleri, deney laboratuvarları’ ve bunlar gibi hayvan kullanım alanlarında eziyet edilen, türlü gerekçe ve bahanelerle insanın tüketimine sunulmuş tüm tutsak canlılar gibi...
TIKLAYIN - Atların Ömrü 20 Yıl, Faytonda Çalıştırılanların 2 Yıl
“Eğlence, taşıma, eğitim, hayvan sevgisi ve engelli terapi maskesi altında, hayvan istismarı üzerinden sürdürülen tüm ticari faaliyetlerin ve sömürü biçimlerinin artık tarihe karışması gerektiğini söylüyoruz.
“Yaşam hakkımız onlarınkinden üstün değil”
“Talebimiz; Türkiye'nin faytonculuk yapılan her yerinde ‘daha az fayton’ veya ‘atlar için daha iyi yaşam koşulları’ değil, atlı faytonların tamamen kaldırılmasıdır!
TIKLAYIN - "Daha İyi Şartlar Değil, Atlara Özgürlük"
“Atlara özgürce yaşam hakkının, yani her canlının doğuştan sahip olduğu en temel hakkın derhal geri verilmesidir. Bizim eşit ve özgürce yaşam hakkımız onlarınkinden üstün değildir!”
HAKİM: Yılda 400 at ölüyor
Hayvan Hakları İzleme Komitesi'nin (HAKİM) raporlarına göre, İstanbul, Adalar genelinde 272 fayton bulunuyor ve 1540 at bu faytonlarda çalıştırılıyor.
Resmi verilere göre, yılda 400 at fayton kazalarında ve/veya bakımsızlıktan ölüyor.
İzmir ve Antalya'da sona erdi
26 Haziran 2019'da İzmir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, önceki yıllarda hayata geçirilen Fayton Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesini iptal ederek İzmir'de fayton dönemini kapattı.
Karşıyaka'da 18, Selçuk'ta 12, Dikili'de 2 olmak üzere toplam 32 adet faytonun faaliyetlerine son verildi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de 31 Mart seçimlerinin ardından kent merkezi, Alanya ve Manavgat ilçelerindeki fayton faaliyetlerine 10 Haziran itibarıyla son verdi. (TP)
* Don Kişot Bisiklet Kolektifi'nin etkinliğiyle ilgili duyuruları buradan takip edebilirsiniz.