Hastalığın belirtilerini gösterenlerin 112'yi aramasını ve evden dışarı çıkmamasını isteyen Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribiyle ilgili kılavuzundaki bazı soruların yanıtları şöyle:
Ne kadar süreyle bulaşıcı: Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcı.
Nasıl bulaşıyor: Şimdiye kadar içme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma görülmedi. Hastalık "damlacık" yoluyla, yani virüsü taşıyan kişilerin öksürük ve hapşırıklarıyla bulaşıyor. Tükürük zerreciklerinin bulaştığı bir yüzeyi, örneğin masa veya sandalyeyi elleyen ve elini daha sonra ağız, burun ya da gözüne süren biri hastalığı kapabiliyor. Bu nedenle sık sık el yıkama tavsiye ediliyor.
Ev ve eşya temizliği: Virüsün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterli. Temizlikte klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkili. Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kapların ayrı olarak yıkanmasına gerek yok. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalı. Çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalı. Hastanın çarşafları ve çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalı. Hastaya ait kaplar ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalı.
Nasıl korunmalı: Domuz gribinden korunmak için henüz bir aşı geliştirilmiş değil. Ancak şu yöntemlerle grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan korunulabilir.
Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatın. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atın.
Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayın. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkili.
Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.
Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat edin.
Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durun.
Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın.
Acil müdahale belirtileri: Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler şöyle: Zor nefes almak veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma. Çocuklardaysa belirtiler şunlar: Hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesi. (TK)