Medyanın domuz gribi korkusunu beslediğini, özel hastanelerin bunu çıkar kapısı haline getirdiğini belirten uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nın aşıyla ilgili yaptığı açıklamaya da kuşkuyla yaklaştı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mikrobiyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Badur, bianet'e, domuz gribi aşısının piyasaya çıkmasının aralık ayını bulabileceğini söyledi ve aşının etkisinin de yan etkilerinin de henüz bilinmediğini ekledi.
Türk Tabipler Birliği'nden (TTB) Doç. Dr. Önder Ergönül de "Türkiye'de 300 domuz gribi vakası var. Dünyada ölüm oranı 2000 kişide bir. Diğer ölümcül hastalıklarla karşılaştırıldığında düşük bir oran" dedi.
ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) H1N1 grip salgınının başladığı 15 Nisan 2009'dan 24 Temmuz 2009'a kadar dünya devletlerinden derlediği resmi sayılara göre toplam 43 bin 771 doğrulanmış ve olası domuz gribi vakası kaydedildi. Bu vakalarda 5 bin 11 kişi hastaneye kaldırıldı ve bunlardan 302'si öldü.
Bakanlık: 10 milyon doz aşı gelecek
Sağlık bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan aşıdan 20 milyon doz sipariş verdiklerini, 10 milyon dozun bu yıl içinde geleceğini açıkladı. Aşı satılmayacak ve sağlık çalışanları, kamu görevlileri, kronik hastalar, hamileler gibi risk grubunda olanlara uygulanacak. Buzgan, hacı adaylarına da aşı yapılacağını belirtti.
Badur ve Ergönül de bu uygulamayı olumlu karşıladı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da benimsendiğini ekledi.
Paniğe gerek yok
Badur, medyanın domuz gribine karşı yaklaşımına dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Domuz gribi hızlı yayılan bir virüs. İnsanların bağışıklığı yok. Buna rağmen, hafif hastalık yapıyor. Fransa gibi Avrupa ülkelerinde domuz gribi hastalarına aspirin ve parasetemol tarzı ilaçlar verilip eve gönderiliyor. Fakat Türkiye'de her sağlık haberi skandal haline geldiği için kimse domuz gribinin ölüm riskinin fazla olmadığını söylemiyor."
Ergönül de "Hamileler ve yaşlılar gibi risk grupları dışında ölüm oranı çok değil.Bu bakımdan, medya, domuz gribini kuş gribi ölüm oranı fazla olan virüslerle bir göstermemeli" dedi.
Bu korku ticari olarak da kullanılıyor. Badur "Bazı özel hastanelerde ve laboratuarlarda uygun olmayan malzemeler ve beş dakikalık testlerle domuz gribi teşhisi yapılıyor. Fakat bu testler, grip vakalarının sadece yüzde 20'sini saptayabiliyor. Şüphesi olan insanların devlet hastanelerine gidip tedavi olmalarını öneriyorum."
Ergönül ise, bazı özel hastanelerin, şirketlere gidip domuz gribi taraması yaptığını, bunun etik bir yaklaşım olmadığını belirtti.(GK/EÜ)