İstanbul’da Gezi direnişi sırasında Beşiktaş ve Dolmabahçe’de polis saldırısına maruz kalan ikisi doktor 255 kişiye açılan Gezi davasının üçüncü duruşması bugün İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, yaralıların ve polis saldırısından kaçanların sığındığı Dolmabahçe Bezm-i Alem Camisi imamı Halil Necipoğlu hakkında tanık olarak ifadesinin alınabilmesi için zorla getirme kararı verildi.
“Müşteki” şikayetçi olmadı
Duruşmaya 22 tutuksuz sanık ile avukatları ve iddianamede müşteki olarak görülen Gürcan Tabağ katıldı. Ancak Şişli'deki bir otelin genel müdür yardımcısı olan Tabağ mahkemedeki ifadesinde şikayetçi olmadığını söyledi:
“İşletmeye geldiğimde gündüz vaktiydi, işyerinin giriş katında kalabalık gördüm. Daha sonra dışarıda bekleyen emniyet mensupları içeridekileri dışarı çıkartmaya çalıştılar. Bu esnada ben gerek içeriden gerekse dışarıdan otelin içine doğru herhangi bir nesnenin veya zararlı bir şeyin atıldığını görmedim. Olay nedeni ile şikayetçi değilim. Davaya katılma talebim yoktur.”
Tabağ'ın avukatı da, “İddianameden de ismimizin silinmesini talep ediyoruz, taraf değiliz” dedi.
Sanığa ülkeye giriş yasağı!
Sanıklardan Yunanistan vatandaşı Georgios İatridis'in avukatı Ertuğ Aydın da müvekkili hakkında 4 Haziran 2013'te Türkiye'ye giriş yasağı konulduğunu belirtti.
Sürenin dolmasına rağmen hala yasağın kaldırılmadığını ifade eden avukat Aydın, “Yasak nedeniyle savunmasını vermek için kendisini hazır edemiyorum. İlgili kurumlara gereğinin yapılması için yazı yazılmasını talep ediyorum” dedi.
Hakim ara kararında, savunması alınmayan sanık Onur Yener hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca hakkında savunması alınabilmesi için yakalama kararı bulunan beş sanıkla ilgili durumun sorulmasına karar verdi.
Mahkeme, daha önce çağrılmalarına rağmen gelmeyen tanıklar, dönemin Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii'nin imamı Halil Necipoğlu ile Yaşar Tüylü hakkında zorla getirme kararı verdi. Duruşma 12 Haziran’a bırakıldı. (AS)
Ne olmuştu? |
Gezi direnişiyle ilgili 255 kişinin yargılandığı davada sanıklar, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 11, 13, 16, 17 Haziran ve 4 Ağustos 2014'teki eylemlere katılmakla suçlanıyor. Savcı İsa Dalgıç'ın hazırladığı iddianameye göre, sanıkların tamamı 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve polise mukavemetten yargılanıyor. Şimdiye kadar ifade veren tüm sanıklar, maruz kaldıkları polis şiddetini anlattı. Polislere şimdiye dek açılan bir dava yok. |