Ankara'da Said-i Nursi'nin 39. ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen mevlit sırasında depremi "ilahi bir ikaz" olarak nitelendirdiği için 2 yıl 1 gün hapis cezası verilen ve 276 gün hapiste kalan Yeni Asya gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular yeniden yargılanacak.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin 16 Nisan'da gazeteciyle ilgili hükmü bozması üzerine Kutlular, 26 Ağustos'ta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlayacak.
Kutlular'ın avukatları, cezanın üst sınırı düştüğü için, davanın Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğini belirterek, mahkemeden görevsizlik kararı vermesini talep edecekler.
Yargıtay: Lehte hükümler göz önünde tutulmadı
Kutlular, Said Nursi'nin ölümünün 39. yılında Ankara Kocatepe Camisi'nde okutulan mevlidin ardından yaptığı açıklamadan dolayı, Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce (DGM) 2 yıl 1 günlük hapis cezasına mahkum edilmişti.
Eski Ceza Yasası'nın (TCK) 312. maddesi uyarınca ve "kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla verilen ceza Yargıtay'ca da onanmıştı. Kutlular, 312 değişikliğinden sonra yeniden yargılanmak için mahkemeye başvurmuş ancak Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden mahkumiyet kararı vermişti.
Temyiz talebini inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararını bozdu. Yargıtay'ın gerekçeli kararında şöyle denildi:
"1.6.2005'ten önce kesinleşen hükmün anılan tarihte yürürlüğe giren 5237, 5252 ve 5271 sayılı yasaların lehe hükümlerinin değerlendirilmesi ve olaya uygulanması niteliğindeki başvuru üzerine 765 sayılı TCK'nun 312/2. maddede tanımlanan suçun unsurlarına göre 5237 sayılı TCK'nun 216/1. maddesinde öngörülen suç unsurlarının değişiklik taşıması karşısında; duruşma açılıp gerekleri yerine getirilerek anılan yasaların hükümlü lehine hükümler taşıyıp taşımadığı ve bunların uygulama olanakları 5252 sayılı Yasanın 9/3. maddedeki 'lehe olan hüküm önceki ve sonraki kanunların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak, ortaya çıkan sonuçların birbirleriyle karşılaştırılması suretiyle belirlenir' hükmü uyarınca, karşılaştırma, değerlendirme ve belirleme yapıldıktan sonra bir hüküm kurulması gerektiği, olay ve uygulama itibariyle burada aynı maddenin 1. fıkrasındaki 'lehe olan hükümlerin derhal uygulanabileceği' hükmüne dayanılamayacağı gözetilmeden, evrak üzerinde karar verilmesi, bozmayı gerektirmiş hükümlü müdafiinin temyiz itirazları yerinde görüldüğünden hükmün istem gibi bozulmasına 16.4.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi."
29 Nisan'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), oybirliğiyle Türkiye'nin Kutlular'ı hapisle cezalandırılıp tutuklamasını ifade özgürlüğü hakkının ihlali olarak değerlendirmiş, Kutlular'a 5 bin avro (yaklaşık 10 bin YTL) tazminat ödenmesine karar vermişti.
Kutlular'a dokuz ay sonra "Uyum" tahliyesi
Kutlular, İstanbul İhlas Marmara Evleri'nde gözaltına alınarak 22 Mayıs 2001'de Metris Cezaevi'ne gönderilmişti. Kırklareli'nin Vize Cezaevi 'ne nakledilen Kutlular, "Uyum Yasası" olarak bilinen 4744 Sayılı Yasa'nın sanık lehine yapılan değişiklik nedeniyle 21 Şubat 2002'de tahliye edilmişti.(EÖ/EZÖ)