Haberin İngilizcesi / Türkçesi için tıklayın
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi kapsamında kamu görevlilerinin yargılandığı davada, dosyası ayrılan dokuz sanığın bugün görülen ilk duruşmasında savcı mütalaa verdi.
Savcı Mehmet Yeşilkaya, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal dahil yedi sanık hakkında ''Örgüt kurmak ve yönetmek'' ve ''örgüt üyeliği'' suçlarından cezalandırma talep etti.
Zaman aşımına karşı dosyalar ayrılmıştı
13 Haziran'da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) görülen 93. duruşmada Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal, Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal'in dosyaları zaman aşımı kapsamına girmesi ihtimaline karşı ayrılmıştı.
Dosyanın ayrılmasına karar verilen isimler ve suçlarErhan Tuncel: Silahlı terör örgütü yöneticiliği, patlayıcı madde atma, mala zarar verme, yaralama ve Hrant Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye azmettirme Yasin Hayal: Silahlı terör örgütü yöneticiği Ogün Samast: Silahlı terör örgütüne üye olma Zeynel Abidin Yavuz: Terör örgütüne üye olma ve Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye yardım etme Ersin Yolcu: Terör örgütüne üye olma Ahmet İskender: Terör örgütüne üye olma Tuncay Uzundal: Terör örgütüne üye olma ve Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye yardım etme Salih Hacısalihoğlu: Ruhsatsız mermi bulundurma Osman Hayal: Terör örgütüne üye olma ve Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye yardım |
İstanbul 14. ACM ayrılan dosyanın ilk duruşmasını gördü. İlk duruşmaya tutuklu sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz tutuklu bulundukları cezaevinden, tutuksuz sanıklar Erhan Tuncel, Osman Hayal ve Ersin Yolcu da bulundukları şehirden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Ahmet İskender halen firari sanık olarak aranırken, Salih Hacısalihoğlu ve Tuncay Uzundal duruşmaya katılmadı.
Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen ve Sebu Aslangil de duruşmada hazır bulundu.
Süre talebi reddedildi
Mahkemede söz alan Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, esas hakkında beyanları sunabilmek için süre talebinde bulundu fakat mahkeme heyeti, süre verilmesine lüzum olmadığı konusunda daha önce karar verildiğini belirterek ve davanın açıldığı günden bugüne geçen süreyi dikkate alarak bu talebi reddetti.
Bu olayın ardından Savcı Yeşilkaya mütalaasını verdi. Savcı mütalaasında, dosyası ayrılan 9 sanık hakkında FETÖ/ PDY iddiasının bulunmadığı ve bu iddia yönünden değerlendirme yapılmadığı söyledi.
Savcı: Örgüt Yasin hayal tarafından oluşturuldu
Savcı, örgütün Yasin Hayal tarafından oluşturulduğunu belirterek örgütün Hayal'in kendi siyasi görüşleri doğrultusunda veya bu görüşe aykırı faaliyetlerde bulunan kişilere yönelik olarak suç işlemek üzere kurulduğunu ifade etti.
Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olan Erhan Tuncel'in ise aynı dönemde durumundan şüphe duyularak aşırı sağ faaliyetlerin önlenmesi kapsamında telefon iletişiminin istihbari olarak takip edildiğini aktaran Savcı Yeşilkaya Ogün Samast, Zeynel Abdin Yavuz, Ersin Yolcu ve Tuncay Uzundal'ın da suç örgütünün varlığı konusuna maddi ya da manevi katkıda bulunarak suç örgütünün hiyerarşisine dahil olduklarını belirtti.
Yeşilkaya Ahmet İskender'in de cinayette kullanılan tabancayı kırtasiyesinde saklanmasına göz yumduğunu ifade ederek, bu isimler yönünden örgüt üyeliği yönünden ceza istedi.
Savcı mütalaasında şu suçlardan cezalandırma istedi:Erhan Tuncel: 6 kez kasten öldürmeye teşebbüs ve mala zarar verme, Hrant Dink'in öldürülmesinden 'tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etmek', 'silahlı suç örgütüne üye olmak' Yasin Hayal: Silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek Ogün Samast: Silahlı suç örgütüne üye olmak Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Tuncay Uzundal: Tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etmek, silahlı suç örgütüne üye olmak Ahmet İskender: Silahlı suç örgütüne üye olmak |
Savcı Yeşilkaya verdiği mütalaada Osman Hayal ve Salih Hacısalihoğlu'nun ise beraatlerine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti sanıkların savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 17 Temmuz'a saat 10.00'a bıraktı.
İlk yargılamada mahkeme örgütü bulamamıştı
Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından yürütülen soruşturma ve yargılama kapsamında açıklan ilk davada İstanbul 14. ACM'de 17 Ocak 2012 tarihinde karar çıkmış, 18 kişinin yargılandığı davada Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz, görülen 25 duruşma sonrasında "örgüt" olmadığına karar vermişti.
Yargılama sonrasında Yasin Hayal'e ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Hayal ve Erhan Tuncel 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan beraat etti. 'Azmettirme suçlaması'ndan da beraat eden Erhan Tuncel McDonald's'ın bombalanması olayından 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı ancak Tuncel'in tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliyesine karar verildi.
Mahkeme, Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmekten 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırılmasını, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan ise beraatini kararlaştırmıştı. Ersin Yolcu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırmış, bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti.
Tetikçi Ogün Samast ise cinayet işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olduğu için Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. 2011 yılının Temmuz ayında 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yargıtay kararı bozdu
Dosyanın daha sonra Yargıtay'a taşınmasıyla birlikte, 13 Mayıs 2013'de Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Dink cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozarak; "Örgüt var" dedi ve dosyayı yeniden yargılama yapılması için yerel mahkemeye gönderdi.
Yargıtay sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmalarına hükmetmişti.
"Kasten öldürmeye azmettirme" ve "Orhan Pamuk'u tehdit" suçlarından sanık Yasin Hayal'e verilen mahkumiyet kararını onayan daire, Yasin Hayal hakkında "silahlı terör örgütü kurmak, yöneticisi olmak" suçundan verilen beraat kararını ise "suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan mahkumiyet gerektiği için bozmuştu.
Sanıklardan Erhan Tuncel'in "patlayıcı madde imal etmek" suçundan mahkumiyet kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "kasten öldürmeye azmettirmek" suçundan beraat hükmünü ise sanığın Dink'in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi sebebiyle mahkumiyeti gerektiği için bozmuştu.
Tuncel hakkında, Trabzon'da 24 Ekim 2004'te McDonalds'ın bombalanması olayında, "genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak, mala zarar vermek ve 6 ayrı kasten yaralama" suçlarından verilen mahkumiyet kararı da bozulmuş, bu eyleminin "6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs" suçunu oluşturacağına karar verilmişti. (HA)