Haberin Kürtçesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar adli yılın açılışının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Derya Fırat Şannan'ın, Sabancı Üniversitesi’nden Engin Kılıç'ın Bilgi Üniversitesi’nden Güventürk Görgülü'nün, Michigan Üniversitesi'nden Özge Korkmaz'ın, birinci duruşması görüldü. Ayrıca aynı mahkemede Osman Cengiz Aktar, Adil Emre Zeytinoğlu ve Akın Tek'in de birinci duruşmaları görüldü.
37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Boğaziçi Üniversitesi'nden Z. U.'nun ve B.S.'nin ilk duruşmaları yapıldı.
36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise Bahçeşehir Üniversitesi'nden Naciye Gülengül Altıntaş'ın üçüncü duruşması görüldü.
26. ACM'de 1. Duruşma
26. ACM'de mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan:Akın Gürlek, Üyeler: Eda gerdan ve Ferhat Şahin, Cumhuriyet Savcısı: Hakan Özer
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Doç. Dr. Derya Fırat Şannan'ın duruşması görüldü. Fırat yurt dışında bulunduğu için duruşmaya katılamadı. Avukatı vasıtasıyla mezeret belirten Fırat'ın davası 12 Aralık tarihinde devam edecek.
2. Duruşma
26. ACM'de günün ikinci Barış Akademisyeni davasında Bilgi Üniversitesi'nden Güventürk Görgülü'nün duruşması görüldü. Görgülü sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamadı. Görgülü'nün avukatı müvekkilinin sağlık raporunu mahkeme heyetine sundu. Mahkeme mazereti kabul etti ve gelecek duruşma 12 Aralık saat 10:00'da.
3.Duruşma
Günün üçüncü duruşmasında Sabancı Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Engin Kılıç'ın duruşması görüldü. Duruşmada sanık avukatı Meriç Eyüboğlu da hazır bulundu. Sanığın kimlik tespitinin ardından duruşmaya geçildi.
Kılıç, davanın kendisine tebliğ edilmediğini, tebligat sırasında yurt dışında olduğunu söyledi. Bu nedenle savunma yapmayan Kılıç, imzaladığı metnin suç unsuru oluşturmadığını, bu nedenle derhal beraatını istediğini eğer derhal beraat verilmezse savunma için ek süre istediğini belirtti.
Kılıç'ın bu sözlerinin ardından söz alan avukatı Eyüboğlu, "Bu mahkemede ilk kez duruşmaya çıkıyoruz ama bilginiz dahilindedir, 400'e yakın dava açıldı. Mahkeme tarafından sorgu dahi yapılmaksızın suç olmadığı ortada, başka bir araştırmaya gerek kalmadan derhal beraat kararı verilebilir.
"Metnin kaleme alınmasından bu yana 3 yıla yakın zaman geçmiştir. Tek başına bu aradan geçen uzun süre, iddianamede isnat edilenin aksine şiddetin ve şiddete ilişkin sıralanan öğelerin gerçekleşmediğinin ispatıdır.
"AİHM, bu gibi davalarda çok daha sert eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiş, bizim dosyamız açısından da önemli şu değerlendirmede bulunmuştur: 'Tarihsel hakikati aramak ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır
"Eğer derhal beraat talebimiz kabul edilmezse, öncelikli talebimiz dosyaların teknik olarak ilk açılan davada, yani 13. ACM'deki dosyada birleştirilmesidir. Bu talep reddedilirse bu mahkemedeki dosyaların birleştirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca süre talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Mahkeme savunma için süre talebi dahil dört talebi de reddetti ve Kılıç'tan savunma yapmasını aksi takdirde susma hakkını kullanmış sayılacağını söyledi.
Araya giren avukat Eyüboğlu "Biz derhal beraat talebi ile geldik. Şayet derhal beraat verilseydi ifadeye gerek olmayacaktı" ifadelerini kullandı.
Karar için verilen aranın ardından Kılıç'ın süre talebi kabul edildi. Dava 30 Ekim saat 10:00'a ertelendi. Kılıç bu duruşmada savunmasını gerçekleştirecek.
4. Duruşma
Günün dördüncü duruşmasında Akın Tek hakim karşısına çıktı. Tek'in avukatlığını bir önceki duruşmada olduğu gibi Meriç Eyüboğlu üstlendi. Tek'in kimlik tespitinin ardından duruşmaya geçildi.
Tek'e yapılan tebligatın adres tanınmadığından dolayı iade edildi öğrenildi. Bu durumda savunma yapıp yapılamayacağı sorulan Tek, derhal beraat talep etti; talebinin kabul edilmemesi halinde ise savunma için ek süre istedi.
Mahkeme sanığa çıkartılan tebligatın usulüne göre yapılmadığını belirterek Tek'e bir sonraki duruşmaya kadar süre verilmesini kararlaştırdı. Gelecek duruşma 31 Ekim saat 14:00'da.
5. Duruşma
Günün beişinci duruçmasında doktora öğrencisi Özgecan Korkmaz'ın duruşması görüldü. Derhal beraat kararı verilmesini isyen Korkmaz, talebinin reddi halinde savunma için ek süre istedi.
Gelecek duruşma 31 Ekim saat 14:30'da.
6. Duruşma
26. ACM'de günün 6. duruşmasında Osman Cengiz Aktar'ın duruşması görüldü. Aktar'ın yurt dışında (Rodos Üniversitesi) bulunmasından dolayı savunma yapamadı. Aktar'ın avukatı Yalçın Deniz Özen müvekkilinin mazeretinden dolayı erteleme talep etti.
Talebi kabul olmayan sanık hakkında savunmasının alınabilmesi için yakalma kararı çıkartıldı. Gelecek duruşma 13 Aralık saat 13:30'da.
7. Duruşma
26. ACM'de günün son Barış Akademisyeni duruşmasında Adil Emre Zeytinoğlu'nun duruşması görüldü. Dava kendisine tebliğ olunan Zeytinoğlu duruşmaya katılmazken, avukatı da mahkeme salonuna gelmedi.
37. ACM'de 1. Duruşma
37. ACM'de mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Serkan Baş, Üyeler: Nail İnce ve Erol Güngör, Cumhuriyet Savcısı: Can Tümer Keriş
37. ACM'de Boğaziçi Üniversitesi'nden Z.U. ilk kez hakim karşısına çıktı. Kimlik kontrolünün ardından duruşmaya geçildi. Z.U. davanın kendisine tebliğ edilmediğini, avukatı vasıtasıyla iddianameden haberdar olduğunu söyledi ve savunma için süre talep etti.
İddianamenin bir sureti Z.U.'ya mahkemece elden teslim edilerek savunma yapması için önümüzdeki celseye kadar süre verildi. Gelecek duruşma 5 Mart 2019 saat 9:30'da.
2. Duruşma
37. ACM'de görülen ikinci duruşmada Boğaziçi Üniversitesi'nden B.S'nin davası görüldü. B.S. sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamadı. Sanığın savunmasını üstlenen Avukat Meriç Eyüboğlu müvekkilinin sağlık raporunu mahkeme heyetine sundu.
Mahkeme usulen Eyüboğlu'na bu aşamada bir talebi olup olmadığını sordu. Eyüboğlu bu aşamada herhangi bir talebi olmadığını belirtti.
Gelecek duruşma 5 Mart 2019 saat 9:45'de.
36. ACM'de tek duruşma
36. ACM'de mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Hasan Özer, Üyeler: Zafer Özkoyuncu ve Veli Gürsoy, Cumhuriyet Savcısı: Hasan Adalı
36. ACM'de günün tek Barış Akademisyeni davasında Bahçeşehir Üniversitesi'nden Naciye Gülengül Altıntaş'ın üçüncü duruşması görüldü. Mezereti nedeniyle duruşmaya katılamayan Altıntaş'ın duruşması 22 Ekim saat 09:05'de görülecek.
Akademisyen yargılamaları hakkında
5 Aralık 2017'de başlayan davalar 17 Temmuz 2018'e kadar sürdü. 11 Eylül 2018'de adli tatilin bitmesiyle yargılamalara tekrar başlandı. 19 Eylül itibariyle 273 akademisyenin ilk duruşması görülmüş oldu. Bu süreçte bir kısmının ikinci ve üçüncü duruşmaları da yapıldı; 23 kişiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
TIKLAYIN - Akademisyen Yargılamalarında Cezalar
Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
19 Eylül itibariyle 273 akademisyenin ilk duruşması görülmüş oldu.
TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi
Ne olmuştu? 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 19 Eylül itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 273 oldu. 23 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(HA)