Hakkında fezleke hazırlanan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin birinci tur görüşmeleri bugün TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak. Genel Kurul, salı günü saat 15.00'de, cuma günü ise saat 10.00'da toplanacak.
Anayasa Komisyonu Anayasa’da Milletvekili Dokunulmazlığını düzenleyen 83. Madde’nin değişmesi için AKP’nin verdiği değişiklik teklifi 2 Mayıs günü uzun tartışmalar ve kavgaların ardından geçmişti.
Genel Kurul’da görüşme öncesi milletvekilleri hakkında hazırlanıp Meclis’e ulaşan dosya sayısı sürekli arttı. Dün Meclis’e gelen 16 dosya ile sayı toplamda 667 dosyaya ulaştı
Yeni 16 dosya
Dün gelen 16 dosya arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın dosyaları da bulunuyor.
Diğer dosyalar şöyle: TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Erkan Akçay'ın, HDP milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Nihat Akdoğan, Behçet Yıldırım, Alican Önlü, Tuğba Hezer Öztürk, Dirayet Taşdemir'in ve Mehmet Emin Adıyaman.
Her 10 dosyadan 6'sı HDP'nin
667 dosyanın 46'sı AKP, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait. Nazlıaka'nın bir dosyası, başka bir parti milletvekili ile birlikte düzenlendi. Hakkında dokunulmazlık dosyası düzenlenen milletvekili sayısı ise 138'e yükseldi. Bunların 27'si AKP, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili ve biri ise Nazlıaka. Birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı ise 47 oldu.
En son 10 Mayıs günü Meclis'e 19 yeni dosya gelmişti.
AKP’den açıklama: Firesiz geleceğiz
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan Genel Kurul öncesi yaptığı açıklamada, “AK Parti, 316 vekiliyle beraber firesiz, Başbakanından vekiline, genel başkan yardımcısından, MKYK üyesine kadar oylamaya eksiksiz olarak katılacak” dedi.
HDP’de katılacak
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına hayır oyu vereceklerini açıklayan HDP de Meclis görüşmelerine katılacak.
83. Madde geçici olarak askıya alınacak
Değişiklik Meclis’ten geçerse kabul edildiği tarihte Meclis’te dosyası bulunan milletvekilleri için Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. Maddesi uygulanmayacak.
83. Madde “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" diyor.
TIKLAYIN - DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ NASIL GEÇER?
Ancak AKP’nin teklifi, geçici bir madde ile bu uygulamayı geçici olarak askıya alıyor. Geçici madde olması nedeniyle bu Anayasa değişikliği bir kereliğine yürürlükte kalacak ve kalıcı olmayacak.
Anayasa’da geçici olsa da bir maddede değişiklik yapılabilmesi için iki ayrı oturumda iki ayrı oylama yapılması gerekiyor. Bu iki oylamanın birbirine etkisi bulunmuyor.
Oylama nasıl yapılacak?
Bugün ilk oylama gerçekleşirse, bir sonraki oylamanın da 20 Mayıs Cuma günü gerçekleşmesi planlanıyor.
Birinci ve ikinci tur oylamalar arasında en az 48 saat olması gerekiyor.
AKP'nin 316 vekili Anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmesi için yeterli değil. CHP ve MHP'den de teklife destek gelmesi gerekiyor.
Anayasa değişiklik teklifi iki turda karara bağlanıyor
İlk tur oylamada salt çoğunluğun, yani oturuma katılanların yarısından bir fazlasının oyu yeterli olacak. Ancak bu teklifin kabul edildiği anlamına gelmiyor.
Nihai sonuç ikinci turda yapılacak olan oylamada belli olacak.
Buna göre, değişikliğin referanduma gidilmeden kabul edilmesi için 367 oy gerekli.
Değişiklik önerisinin referanduma gitmesi için ise en az 330 oy çıkması gerekiyor.
TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor. (HK)