Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin ikinci tur oylamada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ı protesto ederek, Genel Kurul'u terk etti.
CHP’li Levent Gök, Meclis Başkanı'nın laiklik ve yeni anayasayla ilgili sözleri için özür dilemesini istedi ve "Laikliğe aykırı davranışlarına rağmen hakkında fezleke düzenlenmeyen Meclis Başkanı oturum yönetemez" dedi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Kahraman’a tepki gösterdi ve laiklikle ilgili sözleri nedeniyle özür dilemesini istedi.
Meclis Başkanı Kahraman ise "Bir bardak suda fırtına kopartılıyor. Sözlerimin arkasında duruyorum" deyince CHP'li sıralarında vekiller masaya vurmaya başladı. Ardından bazı CHP'li vekiller ayağa kalkıp salonu terk etti.
Kahraman ne demişti?
TIKLAYIN - MECLİS BAŞKANI: ANAYASADA LAİKLİK OLMAMALI
TIKLAYIN - MECLİS BAŞKANI'NIN "LAİKLİK OLMAMALI" SÖZLERİNE TEPKİLER
TIKLAYIN - KÖŞELER, SİYASETÇİLER VE ÖRGÜTLERDEN "LAİKLİK/KAHRAMAN" YORUMLARI
İsmail Kahraman, 25 Nisan’da İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında, "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu konferansta yaptığı konuşmada tartışmalara neden olan şu sözleri söylemişti:
“Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var.
“Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır.
“Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım.
“Bazı ülkelerdeki anayasalarda dini ibareler var. Peki, niye biz Müslüman bir ülke olarak, dinden kendimizi arındırma, geri çekme durumunda olacağız?”
TIKLAYIN - MECLİS BAŞKANI KAHRAMAN'IN BAŞKANLIK YAPTIĞI MTTB'Yİ TANIYALIM
TIKLAYIN - MÜSTAKBEL MECLİS BAŞKANI KANLI PAZAR’DA MTTB BAŞKANIYDI
(EKN)