TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edildi.
İkinci tur oylama için Danışma Kurulu'nun, TBMM Genel Kurulu'nun 18 Mayıs Çarşamba günü toplanmaması önerisi kabul edildi.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, teklifin saat 01.58 itibarıyla kabul edildiğini ve teklifin 2. tur görüşmelerine en az 48 saat sonra geçileceğini belirterek, birleşimi 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da toplanmak üzere kapattı.
Peki, Cuma günü gerçekleşecek oylamada yasa değişikliği teklifinin direkt düşmesi, referanduma gitmesi ve doğrudan yasalaşması ihtimalleri neler?
Genel Bilgiler
Meclis'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 317, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) 40, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 134 ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 59 milletvekili bulunuyor.
Yasa değişikliği teklifinin doğrudan geçmesi için 367 vekilin, referanduma gidilmesi için 330 vekilin onayı gerekiyor.
Yasa değişikliğine evet diyen milletvekili sayısı 330'un altında kalırsa teklif düşüyor.
AKP Milletvekili İsmail Kahraman Meclis Başkanı olduğu için ve HDP Milletvekili Leyla Zana milletvekili yemini etmediği için oy kullanamıyor.
TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin oylamasına 531 milletvekili, 2. maddesinin oylamasına 529 milletvekili katıldı.
Birinci madde için 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 1 geçersiz oy kullanıldı. 27 zarf ise boş çıktı.
İkinci madde için ise 357 evet, 149 hayır, 6 çekimser, 1 geçersiz oy kullanılırken 16 boş oy atıldı.
Yasa teklifinin düşmesi için
* Yasa teklifinin düşmesi için evet diyen vekillerin sayısının 330’un altında kalması gerekiyor.
* AKP ve MHP’nin milletvekili toplamı 357. Ancak Meclis Başkanı oy kullanamadığı için bu sayı 356’ya düşüyor.
* CHP ve HDP’nin milletvekili toplamı ise 193. Burada da HDP Milletvekili Leyla Zana yemin etmediği için oy kullanamadığından bu sayı 192’ye düşüyor.
* Bu durumda CHP ve HDP’nin blok halde hayır demesi ve AKP ile MHP’den 27 fire çıkması durumunda evet diyenlerin sayısı 329’da kalır ve yasa değişikliği teklifi düşer.
Referandum için
* Yasa değişikliği teklifinin referanduma götürülmesi için 330 evet oyu gerekiyor.
* CHP ve HDP’li vekillerin blok halde hayır demesi durumunda dahi, AKP ve MHP’nin oy toplamı 330’un üstünde olduğundan bu iki partinin evet demesi halinde yasa değişikliği teklifi referanduma gidiyor.
Doğrudan geçmesi için
* AKP ve MHP’nin milletvekili toplamı 356 ediyor. Dolayısıyla yasa teklifi değişikliğinin referanduma gitmeden doğrudan geçmesi için 11 milletvekilinin daha evet demesi gerekiyor.
* Bu durumda hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının doğrudan kalkması için CHP veya HDP’den 11 vekilin daha evet demesi lazım. (EKN)