TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.
Milletvekili Dokunulmazlığını düzenleyen 83. Madde'nin değişmesi için AKP'nin verdiği değişiklik teklifinin görüşüleceği Genel Kurul, gündem dışı konuşmalarla başladı.
Gündem dışı ve gündemle ilgili konuşmaların ardından saat 20:09'da gizli oylamaya geçildi. Oylama madelerin tek tek görüşülmesine ilişkindi. Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 348 oyla kabul edildi. Oylamaya 536 milletvekili katıldı.
Oylamada 155 ret, 8 çekimser ve 25 boş oy çıktı.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.
TIKLAYIN - DOKUNULMAZLIKLAR BUGÜN GÖRÜŞÜLECEK, DOSYA SAYISI 667'YE ULAŞTI
Başbakan Ahmet Davutoğlu oylama için Genel Kurulu'a katıldı. Davutoğlu, Başbakanlık koltuğu yerine AKP sıralarının ön sırasında yer alan Grup Başkanvekillerinin yanına oturdu.
Referandum sınırı geçildi
Bu sonuçlar Cuma günü tekrarlanırsa teklif, referanduma sunulmanın alt sınırı olan 330 şartını aşmış olacak; ancak referandumu zorunlu olmaktan çıkaran 367 oya ulaşamadı.
Teklifte bulunan 83. Maddenin geçici olarak askıya alınması ve referandum düzenlemesinden oluşan iki maddenin oylanması 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.
Evetçilerde fire var
TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor.
536 vekil oylamaya katıldı. HDP'den 9 vekil oturuma katılmadı; CHP'den ise bir vekil katılmayacağını açıklamıştı.
AKP, CHP ve MHP teklife evet vereceğini açıklamıştı. Toplam 489 oy'luk bloktan 348 oy çıktı. 155 ret oyundan 50 HDP'li çıkartıldığında geriye "evetçi partilerden" 105 fire görünüyor.
Gündem dışı konuşmalar
İş akdi tartışması
Genel Kurul’da söz alıp başbakanın değişmesi üzerine konuşan CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, "Cumhurbaşkanı Başbakan'ın iş akdini feshetmiştir" dedi.
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, söz alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı görevlendirmelerin Anayasa'ya, milletin iradesine ve hukuka uygun olduğunu belir söyledi.
TIKLAYIN - DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ NASIL GEÇER?
Müzeler haftası konuşuldu
Köse yeniden söz aldı ve "Dünyanın, Allah'ın bildiğini kuldan saklamaya gerek yok. Cumhurbaşkanı, Başbakanı bir şekilde görevden almıştır, ben buna 'iş akdi feshedilmiştir' diyorum, siz başka bir şey diyebilirsiniz. Ben bunu küçük düşürmek için söylemedim ama Türk demokrasisi bundan yara aldı" dedi.
Tufan Köse, Müzeler Haftası ve Çorum müzeleri hakkındaki konuşmasında, gündem bu kadar yoğunken "Müzeler Haftası nereden çıktı?" diye sorulabileceğini belirterek, "Bakanlık da böyle düşünmüş olacak ki kutlamalarda bu haftayı geçiştirecek" dedi.
Müzelerin toplumun hafızası olduğunu ifade eden Köse, nüfusu 318 milyon olan ABD'de maçlar da dahil bütün eğlence yerlerini 2011 yılında 485 milyon kişi ziyaret etmişken, müzeleri nüfusunun üç katı olan 850 milyon kişinin gezdiğini söyledi.
CHP'li Köse, nüfusu 80 milyon olan Türkiye'de ise 2015 yılında müzeleri 28 milyon kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.
Bilgen: "Çerkeslerin bu yaşadığı soykırımdır"
Ardından HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, 1864 Çerkes sürgününün yıl dönümü nedeniyle bir konuşma yaptı. Bilgen Osmanlı döneminde bir milyonun üzerinde Çerkes'in gemilere bindirilerek sürgüne gönderildiğini, 500 bininin de yollarda hastalıklardan ve başka nedenlerden öldüğünü söyledi:
"Çerkeslerin bu yaşadığı soykırımdır, bu yer değiştirme değildir."
AKP Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ise yaptığı gündemdışı konuşmada, Çankırı iline yapılan yatırımları anlattı.
Tanrıkulu'un yasa teklifi kabul edilmedi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, faili meçhul cinayetlerde zaman aşımının işlememesi için TCK'da değişiklik içeren yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmedi.
Tanrıkulu, doğrudan gündeme alınma önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhullerle ilgili açılan davaların çoğunun cezasızlıkla sonuçlandığını söyledi. Tanrıkulu, "Tahir Elçi cinayeti, 6 ay gibi jet hızıyla faili meçhul hale getirildi. Tahir'in ömrü faili meçhullere karşı savaşlarla geçmişti. Bu ona yapılacak en büyük haksızlıktı" dedi.
Tanrıkulu Berfu Kırbayır'ın mektubunu okudu
Cumartesi annelerinin bugün Adalet Bakanlığı önünde olduklarını belirten Tanrıkulu, kendilerinin Bakanlık önüne asmak istedikleri ancak izin verilmeyen Berfu Kırbayır adına yazılmış bir mektubu okudu.
Tanrıkulu'nun, faili meçhul cinayetler ve kayıplarda zaman aşımının işlememesi için TCK'da değişiklik öngören, İçtüzük'te belirtilen sürelerde komisyonda görüşülmeyen yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi kabul edilmedi.
HDP grup önerisini geri çekti
TBMM Genel Kurulu'nda, gündemdışı konuşmaların ardından grup önerilerine geçildi.
Birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoruyu çektiğini belirtti.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, muhalefeti tasfiye etmeyi amaçlayan dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin görüşüleceği bir günde normal denetim mekanizmalarının işlediği görünümü verilmesinin doğru olmadığını belirterek, "Bu nedenle grup önerimizi geri çektik." dedi.
CHP de grup önerisini geri çekti
AKP'nin, TBMM Genel Kurulu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin grup önerisine geçildi.
Grup önerisinin okunmasının ardından Aydın, birleşime ara verdi.
Gündem konuşmaları
Ara sonrası dokunulmazlıkların kaldırılması için verilen yasa teklifi hakkında kürsü konuşmaları başladı.
MHP'li Parsak: Terörü savunan milletin sesi olamaz
Dokunulmazlık görüşmeleri çerçevesinde MHP Grubu adına konuşan Afyon milletvekili Mehmet Parsak teröre yardım edenlerin milletvekili olmayacağını söyledi:
"Teröre yardım ve yataklık eden birisi milletvekili olamaz; terörü savunan ses milletin sesi olamaz; terörü destekleyen zihniyet büyük Türk milletinin Meclisinde barınamaz, dokunulmazlık zırhına bürünemez".
HDP'li Baluken: HDP'den sonra sıra bütün muhalefete gelir
HDP adına konuşan İdris Baluken, dokunulmazlık teklifine 'evet' oyu verecek olan muhalafeti eleştirdi:
"HDP'nin Parlamento ve siyasetten tasfiyesi başarılırsa, CHP başta olmak üzere bütün muhalefete sıranın geleceği hususu açık ve nettir. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihi günde seslenmek isteriz: Tarih, diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil, ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur. Bugün saray darbesinin Meclis'e uzanması, sadece HDP'yi tasfiyeyle sınırlı kalmayacaktır. Gelişmeler, saray darbesinin diğer bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP'nin, HDP'yle başlayacak Meclis'in tasfiyesi ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletten alınarak tek bir kişiye bağlanması hususunda, kendi tabanı başta olmak üzere, bütün Türkiye'deki demokrasi ve barış çevreleri karşısında tarihŒ bir sınavla karşı karşıya olduğunu buradan hatırlatmak isteriz."
CHP'li Tezcan: Milleti kandırmanıza izin vermeyeceğiz
CHP adına konuşan Bülent Tezcan ise dokunulmazlığın milletveklinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama olmadığını belirtti:
"Dokunulmazlık, milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altına alan, milletvekilinin iktidar baskısı ve iktidara tabi kurumların baskısına bağlı olmadan özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak üzere getirilmiş kurumlardır. Ancak ne yazık ki, özellikle yakın siyasi pratiğimize dönüp baktığımızda bir şeyi görüyoruz ki, dokunulmazlık özellikle son on beş yıl içerisinde ısrarlı bir şekilde, yolsuzluk yapmanın zırhı, hırsızlık yapmanın zırhı, soruşturmadan kaçmanın zırhı, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay'ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP'lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz."
(HK)