Dokuma Fabrikası'nın "sanayi müzesi" fikrinin çok yerinde olduğunu ifade eden jüri üyesi Can Dündar "Niye TÜSİAD buraya sahip çıkmadı? Burada onların tarihi yatıyor" dedi.
BSB'den Dokuma belgeseli
Kepez Dokuma Fabrikası'nın yıkımının söz konusu olması üzerine "Dokuma Çalışma Grubu"nun oluşturulduğu, ve bir belgeselinin çekimi için "acil eylem çağrısı" yaptığı üzerinde duruldu.
Antalya'da düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nin Belgesel Film Jürisi'nden görev yapan üyelerinden Hasan Özgen, Can Dündar, Zeynep Özbatur ve Şehbal Şenyurt dokuma fabrikasını gezdiler ve "Dokuma Belgeseli" için Belgesel Sinemacılar Birliği'ni (BSB) harekete geçireceklerini açıkladılar.
Dokuma Fabrikası'nda gördüklerini BSB üyelerine duyurarak bir iş bölümü yapacak olan jüri üyeleri, " Dokuma Belgeseli" için çalışma takvimini bir hafta içinde kamuoyuna duyuracaklar.
Nato Ve Doğu Alman işbirliği
Belgesel Jüri başkanı Hasan Özgen, Dokuma Fabrikası'nı inceledikten sonra yaptığı açıklamada, " Burada, uluslararası arenadaki zıtların koalisyonu yatıyor" dedi.
ABD'nin Marshal yardımı ile Antalya Ovası'nda üretilen pamuğun, Doğu Almanya'nın 1956'da kurduğu fabrikada kumaşa dönüştürülerek NATO ve Türk Silahlı Kuvvetleri için askeri elbise dikildiğine dikkat çeken Hasan Özgen, şunları söyledi:
"Kısa gezimizde gördük ki, burası sıradan bir dokuma fabrikası değil. Soğuk savaş döneminin zıt kutuplarını oluşturan uluslar arası aktörlerinin, dolaylı da olsa, buluştuğu fabrikada üzerinde Karl Marks yazan dokuma makineleri var."
"Uluslararası platforma taşıyalım"
"Bu durum burayı ilginç kılıyor ve uluslararası sunumu açısından yeni imkanlar sağlıyor." diyen Hasan Özgen, Dokumada bir sanayi müzesi kurma fikrini uluslararası platforma taşımayı önerdi.
Sanayi Müzesi için UNESCO gibi kuruluşların kültür fonlarından kaynak alınabileceğini hatırlatan Özgen, Dokuma Fabrikası'nın yıkımının durdurulması ve belgeselinin yapımı talebini iletmek üzere görüştükleri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Başkanı Menderes Türel'in konuya olumlu yaklaştığını söyledi.
"TÜSİAD niye sahip çıkmıyor"
Jüri üyelerinden Can Dündar, fabrikayı gezerken, hem bir belgeselci, hem
de bir yurttaş olarak heyecanlandığını belirterek, Dokumanın sanayi müzesi
olarak düşünülmesinin çok iyi bir fikir olduğunu dile getirdi.
Dündar, "Ama önce bu mülke sanayicilerin sahip çıkması gerekir. Niye bir TÜSİAD buraya sahip çıkmadı? Burada onların tarihi yatıyor" dedi.
"Dokuma için kafa yoralım"
Fabrikayı gezerken jüri üyelerine rehberlik eden emekli dokuma işçileri Mehmet Altınbilek, Şükrü Arslan ve İsmail Dizman ile tanıştığını hatırlatan Dündar, buradaki makinelerden öte, çalışanların gözlerindeki ifadeyi daha etkili bulduğunu kaydetti.
Dokuma için sadece belgeselinin yapılmasının yetmeyeceğini ifade eden Dündar, "Asıl yapılması gereken, burayı nasıl koruyabilirimin üstünde herkesin kafa yormasıdır" diye konuştu.
Dokuma için acil eylem çağrısı
Dokuma Fabrikası'nın ulusal ve uluslar arası koruma mevzuatı açısından incelenmesi için Antalya Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuran STK'ların oluşturduğu Dokuma Çalışma Grubu, Antalya Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması yaparak Dokuma Fabrikası'nın Kepez belediyesi'nce yıkımının durdurulmasını ve bir belgeselinin çekilmesi için "acil eylem çağrısı" yapmıştı.
Bu çağrıyı ciddi bulan Altın Portakal Ulusal Belgesel Film Yarışması Jürisi üyeleri, Dokuma Fabrikası'nı inceleme kararı almıştı.
Dokuma Çalışma Grubu'nda şu kurumlar yer alıyor:
Akdeniz Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi, Antalya Çağdaş Eğitim Vakfı (ANTÇEV), Antalya Elektrik Mühendisleri Odası, Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Antalya Makine Mühendisleri Odası, Antalya Sanat Derneği, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN), Antalya Peyzaj Mimarları Odası, Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL), ODTÜ Mezunları Derneği, Tabip Odası, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, TEKSİF Sendikası Antalya Şubesi, Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Turizm, Çevre ve Spor Çalışma Grupları. (HÜ/AD)