Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 6. No'lu şube sekreteri İsmet Akça doktorasını bitiren asistanların yeni kadrolar açılıncaya kadar üniversiteyle ilişiklerinin kesilmesine yönelik uygulamanın yarattığı sıkıntıları bianet'e anlattı.
Yüksek Öğretim Kanunu'nun iki maddesi üniversitelere asistan alımını düzenliyor: 33 a ve 50 d.
Akça'nın verdiği bilgiye göre 50 d uygulamasında araştırma görevlileri "burslu öğrenci" statüsünde istihdam edilip eğitim bittiğinde okulla ilişikleri kesiliyor.
33 a uygulamasındaysa araştırma görevlileri üç yıllığına rektör tarafından kadrolara atanıyor.
1999'dan beri biriken sorun
Akça "Bugüne kadar asistanlığı düzenleyen ana madde 33'tü. 50 D ise enstitü kadroları gibi istisnai durumlarda uygulanırdı. Ancak 1999'dan beri 50 D istisna durumlardan çıkarılıp kurala dönüştürülüyor" diyerek sorunu anlattı.
31 Temmuz 2008'de çıkarılan yönetmelikle ve ardından 30 Kasım'daki düzenlemeyle araştırma görevlilerin kadroya alınmasının bir takım sınavlarla merkezileştirildiğini söyleyen Akça "Özellikle bu yıl araştırma görevlilerinin özlük haklarını kaybetmeleri, mağdur olmaları söz konusu. Kadrolar 1-4 yıl içinde açılıyor. Bu süre zarfınca okulla ilişiği kesilen araştırma görevlileri ortada kalıyor. Bu insanlar ne yapacak, nasıl geçinecek?" dedi.
"YÖK'ün tavrı net. Yüksek öğrenimi merkezileştirip üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldırıyor.Yetkiyi yukarıya çıkarıp asistanların söz hakkını ortadan kaldırıyor."
31 Temmuz yönetmeliğiyle öğretim elemanı kadrolarına naklen ve açıktan yapılan tüm atamalar için Akademik Personel ve Lisansütü Eğitime Giriş Sınavı (ALES), Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) şartı getirildi. Ayrıca YÖK Yürütme Kurulu’nun 26 Kasım 2008 tarihli kararıyla da 50/d’ye göre istihdam edilenlerin, 33. maddeye göre kadroya geçirilmemesi istendi.
Eğitim Sen konuyla ilgili Danıştay'a "hukuka aykırılık" gerekçesiyle başvurdu. Dava henüz sonuçlanmadı. Akça mağdur araştırma görevlileriyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti. (EZÖ)