Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Dahiliye Klinik Şefi Doç. Dr. Necati Yenice'ye bir hasta yakınınca yapılan saldırıyı değerlendiren Sağlık Hakkı Hareketi Derneği ve Hasta Hakları Platformu, "Hekimler vurulunca haber olup, her gün sağlık kurumlarında mağdur olanların haber olmamasını üzülerek izliyoruz" dedi.
"Bu ve benzeri olayların meydana gelmesinde, yurttaşın sağlık hakkını da hasta ve hasta yakını haklarını da ihlâl eden, sağlık hizmetinin giderek daha çok ticarileşmesine yol açan yanlış sağlık politikalarının etkili olduğu tartışılmazdır."
Dün hastane bahçesinde gerçekleşen olayda, gazetelerde yer alan habere göre eşi kanser nedeniyle ölen bir hasta yakını Yenice'yi vurduktan sonra intihar etti. Her iki kişi de hastane de bakım altına alındı
Yazılı bir açıklama yapan örgütler, bu tip olayları önlemede "olumsuz koşullar altında çalışan hekim ve sağlıkçıların daha etkin olması; hasta ve hasta yakınlarının haklarını ihlal eden davranışlar içine hiçbir koşulda girmemesi gerektiğini" söyledi.
Doktor-hasta iletişimi
Toplumda yükselen şiddeti önlemek için kamu kuruluşlarının yanı sıra medyaya da sorumluluk düştüğünü belirten örgütler şöyle devam etti:
"Olayın ayrıntıları ve bir kişiyi bu noktaya getiren süreçte rol oynayan etkenler henüz açığa çıkmamıştır. Ancak bu tür olaylarda rol oynayan önemli boyut da yine genellikle hizmetin veriliş ortam ve koşullarından kaynaklanan hasta/hasta yakını-hekim ilişkisindeki etkili iletişimin eksikliğidir.
Bir hekim en umutsuz olayda bile elinden gelen her şeyi yaptığını hastaya ve hasta yakınına anlatmalı, ona bunu hissettirebilmeli, hasta ve hasta yakının olası yanlış uygulama, ihmal ve dikkatsizlik bir yana bir herhangi bir eksiklik ve özensizlik olduğu yolunda bile bir kaygısı olmamalıdır. İletişimin ve bunun sonucunda oluşan, Hasta Hakları Yönetmeliği ve benzeri belgelerde yazılı olan aydınlatılmış onamın anlamı da aslında budur."(EÜ)