Gülmek İyileştirir Derneği ilkini bir yıl önce İstanbul/Altunizade'de açtığı "Hijyenik Oyun Merkezi"nin ikincisini Avrupa yakasında hayata geçirmeye hazırlanıyor.
3-10 yaş aralığında, kemoterapi sebebiyle bağışıklığı baskı altında olan, kalabalık ortamlara giremeyen ve akranlarıyla sosyalleşemeyen çocukların ihtiyacı olan oyun hakkının, gerekli özel hijyen koşulları gözetilerek verildiği bir merkez burası.
Destek duyurusu için yönetmen Kuntay Alpman ve oyuncu Reha Özcan'ın gönüllülüğüyle bir de tanıtım filmi yapıldı. Tedavi sürecinde çocukların yaşadıkları zorluklara dikkat çeken filmin ana karakterleri hijyenik doktor eldivenlerinden yapılma balonlar.
Bağışıklığı baskı altında olan çocuklara özel Hijyenik Oyun Merkezleri kuruyoruz. Çünkü oyun, tüm çocukların hakkı! Siz de destek olur musunuz?#gülmekiyileştirir https://t.co/Ye3HXsS2EP pic.twitter.com/ClMruwNuVl
— gulmekiyilestirir (@glmekiyilestrir) 20 Mayıs 2019
"Doktor eldiveni en önemli oyun aracı"
Derneğin kurucusu Aslı Bastıyalı doktor eldiveninin çocukların hastane odasında bile olsalar oyun ihtiyacını çok iyi anlatan bir nesne olduğunu söylüyor.
"Doktor eldiveni ciddi bir hastalık sebebi ile hastanede yatan ve hijyenik bir ortamda bulunması gereken çocuklar için en önemli oyun aracı. Eldiven şişirilerek yapılan çeşitli oyuncaklar çocukların hastane odalarındaki en büyük neşe kaynağı. Dernek olarak sunduğumuz hizmetlerle ilgili; akılda kalıcı, insanları üzmeden korkutmadan yaptıklarımızı anlatabilecek bir fikir arayışına girdik. Eldiven fikri bu noktada çıktı."
Kanser tedavisi gören çocukların uyması gereken önemli hijyen ve beslenme kuralları bulunuyor. Özellikle de tedavi sürecinin en başında çocukların uzun süreler hastanelerde kalması gerekiyor. Bu nedenle de dış dünyayla ilişikleri kesiliyor.
Aslı Bastıyalı ilaçların çocukların bağışıklık sistemini çökerttiği için ciddi enfeksiyon riskleri olduğunu aktarıyor.
"Çocukluk çağı kanserlerinin sıklıkla 4-5 yaş aralığında görüldüğünü düşünürsek, tam oyun çağında olan bir çocuğun küçük bir odaya kapanarak, birçok yan etkisi olan bir tedavi ile başa çıkıp, anne, baba, doktor, hemşire dışında kimseyi görmemesinin ne anlama geldiğini tahmin edebilirsiniz.
"Hedef başka şehirlerde de açmak"
"Hastanede kaldıkları dönemin dışında da bu çocuklarımızın evlerinden çıkıp kalabalıklara karışma, akranları ile sosyalleşme şansı yine bağışıklıklarının baskı altında olması sebebiyle yok. Düşünün ki, ağır bir tedavi gören bir çocuk, enerjisi oyun oynamak için yerinde ama hiç bir yere gidemiyor.
"Çocukluk çağı kanserlerinde sadece çekirdek değil tüm geniş aile etkileniyor. Bu noktada Türkiye'de bir ilk olarak biz devreye girdik ve onların sıkılmaması, ailelerinin sorun yaşamaması ve hijyen kaygısı olmaksızın sosyalleşebilmeleri için ''oyun tüm çocukların hakkı'' diyerek ilk merkezimizi açtık."
Aynı merkezleri daha sonra İzmir, Antalya, Bursa, Antep gibi farklı illerde de açmak istiyorlar. Bu yönde çok mesaj aldıklarını söylüyor Aslı Bastıyalı.
"İstanbul'da ikinciyi bu yıl açtıktan sonraki hedefimiz başka bir ilde açmak olabilir. Bu nedenle İstanbul Maratonu'nda bizim için koşacak gönüllü koşuculara buradan mesaj yollamak isteriz, siz de bizimle birlikte olun, el ele iyiliğe koşalım ve daha çok çocuğumuzu birlikte güldürelim."
"Merkez, bir yoğun bakım ünitesi kadar hijyenik"
Uygulanan özel hijyen işlemleri sonucunda Hijyenik Oyun Merkezi, ISO Temiz Oda Ölçüm yetkisi bulunan, tarafsız bir ölçüm laboratuvarı tarafından yapılan hijyen denetimlerinde "Temiz Oda" ölçümünde ''ISO 7 Class'' çıkmış.
"Bu oldukça yüksek bir hijyen seviyesidir. Ameliyathaneler ISO 6, yoğun bakım üniteleri ise ISO 7 Class'ta bulunmaktadır. Bu sonuçlara göre Hijyenik Oyun Merkezi'miz, bir yoğun bakım ünitesi kadar hijyenik."
Oyun merkezi hafta için her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz hizmet veriyor. Bu süre boyunca tam zamanlı çalışan bir okul öncesi öğretmeni çocuklarla birlikte oluyor. Sınırsız oyunun dışında, her hafta bir gün de müzik, fen, resim, müzik, yoga gibi atölyeler yapılıyor. Ayrıca aileler için de randevu sistemi ile işleyen psikolojik destek hizmeti var.
"Bize gelemeyen çocuklarımıza biz gidiyoruz"Altunizade'deki Hijyenik Oyun Merkezinde ayda ortalama 50 çocuk ve ailesi devamlı olarak yararlanıyor. Bu çocukların Anadolu ve Avrupa yakasındaki birçok farklı hastaneden ücretsiz servis hizmetiyle merkeze ulaşıyor. Bunun dışında her ay bir hastanede ciddi hastalıklar sebebiyle tedavi gören çocuklara özel oyun atölyeleri düzenleniyor. "Bize gelemeyen çocuklarımıza biz gidiyoruz" diyor Aslı Bastıyalı. Hastanelerin 23 Nisan gibi özel günlerdeki büyük şenliklerinde de yine onkoloji ve diğer ciddi hastalıkların servislerinde tedavi gören minikler için kukla, oyuncak ve masal atölyeleri yapılıyor. "Yani yılda ortalama 1500 çocuğa oyun götürüyoruz diyebiliriz." |
(AÖ)