Yüksekova Devlet Hastanesi'nde görevli Uzman Doktor Mustafa Karabulut, bölgeye tayini çıkan doktorların çoğunun istifa ederek gelmediklerini söyledi.
Karabulut, Batı'dakilerle Doğu'daki doktorların aynı maaşı aldığını, doktorların açıklandığı gibi yüksek bir maaş alamadıklarını kaydetti.
Pratisyen hekimlerin aylık 1 - 1.5 milyar lira arasında maaş aldıklarını belirten Karabulut, "Döner sermayeyle birlikte 30 tam gün çalıştığımızda 4 milyar alıyoruz" dedi.
"Ancak bütün doktorlar bu kadar almıyor. Örneğin bir göz doktoru, hastanede yeterince tıbbi malzeme olmadığı için fazla hastaya bakamıyor.
Böyle olunca da maaş artı döner sermaye toplam 2 milyarı bulmuyor. Bakanlığın 'Doktorlar ayda 9 milyar maaş alıyorlar' sözleri üzerine de vatandaş her gün bize, 'Bu kadar maaş alıyorsunuz, hala ne istiyorsunuz?' diye sitem ediyor."
Karabulut: Tayini çıktığı halde mecburen 3, 4 yıl kalan doktorlar var
Karabulut, doktorların bölgeye neden gelmediğini de şöyle açıkladı:
"Tayini çıkan biri, yerine başka doktor gelinceye kadar mecburen bulunduğu yerde kalıyor. Onun için de, bazen, tayini çıktığı halde 3, 4 yıl mecburen kalan doktorlar oluyor. Benim 3 aydır tayinim çıktığı halde, yerime başka bir dahiliyeci gelmediği için, gidemiyorum.
"Doğu'ya doktorların gelebilmesi için Batı'dakilerle aralarında en az 3 milyar maaş farkı olması gerekir."
Sağlık Bakanı Akdağ, 21 Kasım'da, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki toplantıda şunları söylemişti:
"Yetersiz sayıdaki hekimler ağırlıklı olarak büyük şehirlerde çalışma isteği taşıdığından ülkenin az gelişmiş bölgelerinde hekim istihdamı gerçekten zorlaşmaktadır. Nitekim, biraz önce ifade ettiğimiz 4924 sayılı Yasayla bu bölgelere hekim dışı sağlık personeli gönderme hususunda çok ciddi bir başarı elde etmişken hekimlerimizi bu bölgelere göndermekte teşvik edilmiş uygulamalarla bile ciddi zorluklar çektik.
"Şu anda bu bölgelerde çalışan 200'e yakın sözleşmeli uzman hekimimiz var ve bu uzman hekimlerimizin aylık kazançları 7 milyar Türk Lirasıyla 9 milyar Türk Lirası arasında değişmektedir maaşları ve döner sermayeleriyle. Buna rağmen bu bölgelere sözleşmeli statüde bile, bu yüksek ücretlerle bile hekim istihdamında güçlük çektik. Bunun en önemli sebebi, belki tek sebebi değil; ama, en önemli sebebi Türkiye'deki hekim açığıdır." (SY/TK)