Doğuş Medya ile Digiturk, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in, imtiyaz sahibi olduğu Doğuş Yayın Grubu'nu Katarlı beIN Medya Grubu'na satılacağı iddiasını yalanladı.
Star TV, NTV, NTV Spor, Kral TV, Kral Pop, Euro Star, NTV Avrupa gibi televizyon kanalları ile Kral FM, Kral Pop, Kral World, NTV gibi radyo kanalları bünyesinde barındıran Doğuş Yayın Grubu’nun Digitürk’ü satın alan Katar merkezli beIN Medya Grubu'na haberleri medyada yer almıştı. Ferit Şahenk’in, yapılan satış sonrası Türkiye’deki tüm beIN hissesinden yüzde 20 ya da 30 pay sahibi olacağı da iddialar arasındaydı.
İki taraf da yalanladı
Bugün hem Digiturk’ten hem de Doğuş Holding’ten konuyla ilgili açıklama geldi.
Doğuş Grubu “Yayın Grubu’muzun tamamına veya herhangi bir markasına ilişkin olarak iddia edildiği gibi beIN ile bir anlaşma bulunmamaktadır” derken Digiturk de “Mevcut durumda; söz konusu söylentilerde ifade edildiği gibi bir anlaşma planımız bulunmamaktadır” açıklaması yaptı.
Medyaya ilişkin kulis haberlerine yer veren Medyaradar'ın Keskin Kalem mahlaslı köşesinde bu satış iddiasıyla ilgili şu ifadeler yer almıştı:
"Halifi [beIN CEO’su Nasır El Halifi] eski bir tenisçi ama belli ki Katar Emiri’nin el ve yol vermesiyle dünyaya açılan bir medya imparatorluğunun başına geçmiş bir isim. Başında olduğu beIN’in Türkiye’deki yatırımları spor kanallarıyla başladı. Türkiye referandumla tam büyük bir değişim arefesindeyken, beIN Grup ile Doğuş Grubu'nun isim olarak yan yana gelmesi sürpriz değil. Çünkü beIN Grubu’nun Türkiye’deki medya yatırımının sadece Digiturk ile sınırlı kalmayacağı anlaşılıyor.
"Ferit Şahenk’in uzun süredir medyadan çıkmak istediğine dair bilgileri de unutmayın. Bu gelişme ve dedikodular, yalanlanan satış haberlerinin tümü, emin olun siyasetin medyadaki sermaye yapısını değiştirmeye dönük faaliyetleri sonucunda ortaya çıkıyor..."
Doğuş Grubu
Ayhan Şahenk’in 1959’da ilk adımlarını attığı Doğuş Holding radyo, televizyon, internet haber portalı, yayıncılık, yiyecek/içecek, perakende, bankacılık ve finans, inşaat, otomotiv, gayrimenkul ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Medya sektörüne 1979’da Milliyet gazetesini satın alarak girdi, halen sekiz televizyon, dört radyo, sekiz haber portalı, sekiz dergi ve bir yayınevi sahibi. İstanbul’da metro inşaatları ve seyahat gemileri için bir terminal ve İstanbul Karaköy’de bir oteli de içine alan tartışmalı bir proje olan Galataport gibi pek çok kamu ihalesini aldı. Giresun Aslancık Barajı ve Hidroelektrik santralını (HES) ise Doğan Grubu ortaklığıyla yürütüyor.
beIN Media Group
Katar Emiri'nin fonuyla, 2012'de, El Cezire bünyesinde beIN sports Fransa ve Amerika, sonraki yıl da beIN Sports Asya kanalları kuruldu. 2013'te El Cezire tüm spor kanallarını kapattı ve beIN'e devretti.
2014'te de beIN El Cezire'den tamamen ayrıldı ve beIN Medya Grubu ismiyle ayrı olarak faaliyet göstermeye başladı. Ocak 2014 tarihinde kurulan beIN Media Group LL, küresel spor ağı beIN SPORTS'un resmi sahibi. beIN SPORTS, tüm dünyaya yayın yapan 36 kanalı ile Orta Doğu'da, Kuzey Afrika'da, Avrupa'da, Kuzey Amerika'da ve Asya Pasifik bölgelerinde faaliyet gösteriyor.
Digiturk’ü satın aldı
TMSF, Mayıs 2013’te Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarını tahsil etmek amacıyla, Show TV ve BMC'nin ardından, aralarında Alem FM, SkyTürk360 televizyonu, Güneş ve Akşam gazeteleri ile Digiturk'ün de olduğu 10 şirkete el koymuştu.
Şirket, TMSF’ye geçtikten sonra, Doğan Yayın Holding Digiturk’ün yüzde 53’üne 742 milyon dolarlık bağlayıcı olmayan bir teklif vermişti. Digiturk, 2016-2017 sezon sonuna kadar Türkiye futbol liginin yayın haklarını elinde bulunduruyor. Şirketin satışına ilişkin görüşmeler Mart 2015’te başlamıştı.
Satışa dair ilk duyuru Temmuz 2015’te yapılmıştı. Ancak aradan geçen sürede açıklama yapılmaması satışın durduğu yönünde söylentilere neden olmuştu. Satış 3 Haziran’da kesinleşti. (EA)