Doğum yapan memur ve işçilere yönelik düzenlemeyi de içeren “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Buna göre,kadın çalışanlara kreş hakkı yerine esnek, yarı zamanlı çalışma geliyor.
Annelik izninde yarı zamanlı, izin ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğu mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak. Bu durum, iş sözleşmesinin feshinde geçerli bir sebep sayılmayacak.
Çalışan kadınlara doğum sonrası iznin biriminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin alabilecek veya her doğumda altı aya kadar haftalık süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek.
Doğum yapan kadın işçilerin yerine “kiralık işçiler” çalışacak. Doğum yapan işçi döndüğünde, kısa süreli çalışan kişinin sözleşmesi otomatik olarak feshedilecek.
Memur kadınlar
Memur kadınlarla ilgili düzenleme şöyle:
* Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.
Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak.
* Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek.
* Bebeği engelli doğan kadın memur 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek.
* Annelik izninin başlayacağı tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, bu aradaki süre farkı doğum sonrası izne ilave edilecek. Örneğin normalden 10 hafta önce gerçekleşen doğumlarda mevcut düzenlemeye göre doğum sonrası izne sekiz hafta ilave edilecek.
* Kadın memurlar, analık izni bitiminde başlayan 24 aylık ücretsiz izni, isterlerse yarı zamanlı çalışma süresinin biriminde de kullanabilecek.
* Tüm bu haklardan 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlar da faydalanabilecek.
* Çocuğu olan veya evlat edinen memur kadın ve/veya erkek, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.
İşçi kadınlar
İşçi kadınlarla ilgili düzenlemeler ise şöyle:
* Yarı zamanlı çalışan kadın işçilerin ücretleri ve çalıştıkları süreye tekabül eden kısmın prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
* Ödenecek ücret, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacak.
* Kadın işçilerin bu ödemeyi alması için, doğum tarihinden önceki 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması ve doğum sonrası iznin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde kuruma doğum sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekiyor. (ÇT)